МУП повукао допуне Закона о јавном окупљању

Агенције
МУП повукао допуне Закона о јавном окупљању

Бањалука – Министарство унутрашњих послова Републике Српске саопштило је данас да није у скупштинску процедуру упутило нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавном окупљању, нити се Влада Републике Српске очитовала о истом.

"Имајући у виду да се ради о радној верзији, Министарство неће у овом тренутку наставити рад на измјенама овог Закона, нити ће овај материјал упутити у процедуру", саопштено је из МУП-а.

Саопштено је такође да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске спремно на конструктиван дијалог у вези са Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру који би требало да се 16. априла 2019. године нађе на дневном реду 4. сједнице Народне скупштине Републике Српске, а "све у циљу уважавања добрих пракси и приједлога који се односе на спорне чланове наведеног Нацрта закона".

"Циљ је да се добије квалитетно и добро рјешење, до утврђивања приједлога овог закона", додаје се у саопштењу.

Истовремено, у скупштинској процедури на сједници НС РС наћи ће се Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима који предвиђа могућност увођења резервног састава полиције, а у циљу како наводи МУП подизања степена безбједности грађана и имовине.

Амбасаде САД, Њемачке и Велике Британије те ОХР саопштиле су данас раније да је МУП РС доставио нацрт Закона о јавном окупљању експертима међународне заједнице у сврху добијања њихове стручне оцјене, те да би исто требало урадити и са предложеним амандманима на Закон о јавном реду и миру.

Да су одредбе Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру РС, које је недавно усвојила Влада РС, у супротности с међународним стандардима слободе медија, сматрају и из ОЕБС-а.

У питању су, подсјећамо одредбе које прописују и робију за неовлаштено фотографисање службеника, због чега су наишле на оштре осуде медијске заједнице и јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана