МУП обиљежава 4. април: Полиција гарант стабилности и безбједности Српске

ГС
МУП обиљежава 4. април: Полиција гарант стабилности и безбједности Српске

БАЊАЛУКА -Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске обиљежиће сутра Дан полиције - 4. април, али за разлику од претходних година, због епидемије вируса корона, неће бити организованог програма и низа планираних активности.

У МУП-у Републике Српске рекли су да ће у присуству најужег руководства Министарства бити положени вијенци и служен парастос на Централном спомен-обиљежју код сједишта МУП-а у Бањалуци за 782 погинула полицајца у одбрамбено-отаџбинском рату и организовано добровољно давање крви.

- Осим овога, све организоване активности смо обуставили. Био је предвиђен низ догађаја - спортске активности, дан отворених врата, тактичко-технички збор, вјежба припадника полиције, али је све одгођено због садашње ситуације - навели су у МУП-у Српске.

Полиција, као једина оружана формација, стуб је очувања безбједности Републике Српске, а њени припадници свакодневно брину о безбједности грађана и њихове имовине широм Српске.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да полиција успјешно ради на свим задацима који су јој повјерени, посебно када је ријеч о чувању јавног реда и мира, борбе са организованим криминалом и свим облицима тешког криминалитета.

- У томе смо у протеклој години имали веома добре и запажене резултате и веома је битно да смо одржали безбједност на територији Српске-  истакао је Лукач.

Припадници полицијских формација дали су велики допринос формирању и одбрани Републике Српске, а у рату су животе положила 782 полицајца.

Полиција Републике Српске формирана је 4. априла 1992. године и извршна је институција, оперативни и истражни орган МУП-а.

На њеном челу је директор Полиције, а тренутно ту дужност обавља Дарко Ђулум.

Главне организационе јединице Полиције Републике Српске су полицијске управе које су у складу са формацијским промјенама из 2017. године наслиједиле некадашње центре јавне безбједности.

Званичници Српске честитали су Дан полиције Републике Српске Лукачу, директору Ћулуму и свим припадницима МУП-а Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је Дан полиције са жељoм да МУП Српске и даље буде гарант безбједности, стабилности и владавине закона у Републици Српској.

- Припадници Полиције Републике Српске небројено пута су до сада показали да су увијек уз свој народ и Републику Српску. Иако обављају најтеже послове, чине то достојанствено и с тога је обавеза институција Републике Српске да улажу у полицију, јер је то улагање у будућност - поручио је Додик.

Он је указао да се снага полиције Српске види и данас у вријеме када се Република, као и цијели свијет бори против пандемије вируса корона.

 - МУП Српске је у овом кризном времену све своје капацитете ставио на располагање Републици Српској и њеним грађаним с циљем сузбијања ширења заразе на добробит свих нас - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да је полиција један од стубова опстанка Републике Српске и гарант њене безбједности, као и безбједности свих грађана Српске.

- Желим да вам захвалим на свему што сте учинили како би се сви грађани Републике Српске осјећали безбједно, јер сваком народу је потребна професионална, одговорна и модерна полиција и с тога смо поносни на вас - истакао је Додик у честитки.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да се на Дан полиције, али и сваког дана треба сјетити и 782 припадника МУП-а који су уградили своје животе у темеље Републике Српске и одати им дужно поштавање.

Честитку поводом Дана полиције упутила је и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић која је истакла да МУП представља гаранцију грађанима Републике да ће живјети мирније и безбједније, а да ће Република Српска уживати стабилност коју заслужује.

Цвијановићева је упутила своје честитке и навела да је дан када је формирана Полиција Републике Српске један од најважних датума који се обиљежава у Српској.

Истакла је да је улога полицијских службеника изузетно значајна у овом тешком времену за Српску која се, као и цијели свијет, суочава се великим изазовима пандемије вируса корона.

- С циљем контроле и сузбијања ширења ове пошасти, спречавању нарушавања јавног реда и мира и спровођења установљених мјера и активности, припадници полиције ставили су све своје капацитете у функцију како би организовали функционисање живота у ванредним околностима и очували здравље и животе наших грађана - навела је предсједница Републике Српске.

Цвијановићева је истакла да се на Дан полиције с великом захвалношћу и посебним пијететом Република Српска сјећа свих припадника полицијских снага, учесника одбрамбено-отаџбинског рата, који су уткали живот и дијелове тијела у темеље Републике Српске, штитићи свој народ и слободу коју данас уживају грађани Српске.

- Убијеђена да ћете и у будућности бити гарант безбједности и стабилности у Републици Српској, желим вам да и даље успјешно остварујете своје планове и постижете још веће успјехе и резултате у раду - наводи се у честитки предсједника Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је у честитки поводом Дана полиције Српске, да је Полиција један од најважнијих стубова друштва, ослонац и гарант безбједности свих грађана Републике.

Он је изразио посебну захвалност свим припадницима полиције јер у овој тешкој ситуацији изазваној појавом вируса корона, пожртвованим радом и залагањем, стављајући на располагање све своје ресурсе, дају немјерљив допринос у заштити живота и здравља свих грађана.

- Влада Републике Српске је стратешки опредијељена да и даље ради на јачању и модернизацији Полиције Српске да би могла да одговори на све изазове и у будућности - навео је Вишковић у честитки.

Вишковић је нагласио да се на овај дан са дубоким поштовањем сјећамо и одајемо признање свим припадницима МУП-а који су у одбрамбено-отаџбинском рату положили своје животе у одбрани Републике Српске.

- Желим вам пуно здравља, среће и успјеха и на личном и на професионалном плану - навео је премијер Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић у честитки поводом Дана полиције Српске, изразио је понос што Српска данас има јаку, стабилну, савремену, професионалну и веома организовану полицијску структуру која је темељ даљег развоја и изградње Републике и заштите права, безбједности и имовине свих грађана.

- Полиција и МУП Републике Српске су гарант заштите уставног поретка Српске, поштовања владавине права и закона и очувања општег мира и безбједности у интересу стабилности Републике, њених институција и безбједности свих наших грађана - навео је Чубриловић у честитки.

Он је нагласио да је полиција Републике Српске дала немјерљив допринос у одбрани слободе српског народа и опстанку Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

- Велику захвалност због тога морамо изразити свим припадницима полиције који су у тој борби учествовали, а посебно сјећање и поштовање исказати према свима који су дали живот - навео је Чубриловић.

Он је похвалио настојања и мјере које се предузимају на даљем јачању МУП-а и Полиције Републике Српске, како у материјалном, тако и у кадровском и техничком смислу, уз изградњу нових полицијских центара и објеката за обуку.

- Желим вам успјех у будућем раду! - поручио је Чубриловић.

Дан полиције Српске је обиљежен је данас скромно у неким локалним заједницама у  Српској. Тако су у Добоју припадници добојске Полицијске управе  положили цвијеће и минутом ћутања одали почаст за 127 погинулих припадника ове управе у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Полагање цвијећа и служење парастоса, због новонастале ситуације у вези са вирусом корона, одржано је у ужем кругу људи, саопштено је из Полицијске управе Добој.

У саопштењу је наведено да су обиљежавању присуствовали руководни радници Полицијске управе Добој и припадници Петог одреда Специјалне бригаде полиције Добој

У одбрамбено-отаџбинском рату 102 припадника активног и резервног састава ове управе и 25 припадника Специјалне бригаде полиције Републике Српске дали су живот за мир, слободу и благостање у Српској.

Такође је полицијска управа Требиње обиљежила Дан полиције, полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа на спомен-обиљежје погинулим припадницима требињског Центра јавне безбједности у протеклом рату, .

Осим представника Полицијске управе, цвијеће су положили градоначелник Требиња Мирко Ћурић и представници Удружења ветерана Трећег одреда специјалне полиције Херцеговина, саопштено је из требињске Полицијске управе.

Цвијеће је положено у част свих који су дали живот за одбрану Републике Српске.

У протеклом одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 30 припадника требињске полиције.

Прва јединица тадашње милиције Републике Српске и јединица специјалне полиције, формиране су 1. априла 1992. године у Требињу.

За одбрану Републике Српске живот су положила 782 припадника полиције, а Дан полиције један је од најзначајнијих датума у историји Републике Српске.

(Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана