Муџахедин из БиХ главни за врбовање џихадиста

Горан Маунага
Муџахедин из БиХ главни за врбовање џихадиста

Берлин, Сарајево - Њемачка полиција извршила је јуче серију рација у Берлину и привела 18 особа, међу којима су тројица држављана БиХ осумњичених за врбовање џихадиста за одлазак у рат у Сирији.

Полиција је упала у џамију Ибрахим ал-Калил и седам стамбених објеката, а о озбиљности акције свједочи податак да је у њој учествовало око 400 полицајаца, међу којима и припадници Специјалне оружане јединице. У полицијском саопштењу је наведено да су рације почеле у 6.30 часова и да је један од главних осумњичених имам џамије Ибрахим ал-Калил, смјештене у индустријском дијелу Берлина, Абдел Кадер (51) из Марока.

Саговорник "Гласа Српске" близак безбједносним структурама у БиХ каже да је саслушано 18 особа, али да нису ухапшени.

- Међу њима тројица имају држављанство БиХ. Кадер је учествовао у рату у БиХ у јединици "Ел муџахедин" која се борила под командом Армије РБиХ. Он је дио терористичке мреже коју је у БиХ водио Мароканац Саид Атмани. Посљедњих мјесеци су често контактирали. Иако је Атмани 2006. године депортован из БиХ, постоји сумња да често борави у БиХ под лажним идентитетом и да координише међународне терористичке операције - каже наш извор.

Додаје да Атмани нема стални штаб у БиХ већ да долази повремено и контактира са директором Исламског института у Травнику Сафетом Дургутијем.

- Атмани је припадник алжирске терористичке организације ГИА и имао је везе са бившим шефом "Ал-Каиде" Осамом бин Ладеном. Постоје индиције да су сви који су приведени у рацији чланови Фронта "Ал-Нусра" блиског "Ал-Каиди", који у Сирији окупља џихадисте, али су они у рату против Исламске државе. Циљ акције њемачке полиције је онемогућавање те мреже да продре међу мигранте с Блиског истока којих је у Њемачкој све више. Осим тога, полиција је сада овладала простором који користе исламисти како би контролисала њихове активности - каже исти извор.

Портпарол берлинске полиције Штефан Редлич каже да је џамија Ибрахим ал-Калил база вехабија.

- Полиција је пола године држала под присмотром људе које су осумњичени да су регрутовали вјернике за џихад у Сирији и Ираку. У том периоду забиљежено је неколико догађаја на којима су проповиједали вехабијски проповједници - каже Редлич и додаје да је циљ рације запљена доказа и проналазак материјала за обуку нових џихадиста, те да је осим џамије претресено и седам станова.

Директор њемачке безбједносне агенције БФВ Ханс Георг Масен каже да је само у посљедњих неколико мјесеци око 100 људи из Берлина, укључујући 15 жена, отишло на сиријско ратише.

- Око 40 их се вратило у Берлин са насилним искуствима стеченим у Сирији. Број радикалних вехабија попео се са 7.500 из јуна на 7.900, колико је регистровано у овом мјесецу. Веома смо забринути што исламисти у Њемачкој покушавају да искористе ситуацију са избјеглицама да би регрутовали нове чланове међу њима - каже Масен.

Додао је да је 740 радикалних муслимана напустило Њемачку и прикључило се џихадистима у Сирији и Ираку, од чега је 20 одсто жена. Двојица њемачких џихадиста су у августу, тврдећи да припадају Исламској држави, пријетили да ће извршити нападе у Њемачкој.

Њемачка полиција је и у децембру 2014. и у јануару ове године спровела акцију хапшења радикалних исламиста чланова забрањене организације "Ибрахим милет", директног огранка "Ал-Каиде", који имају везе са неколико вехабијских организација у БиХ. Акција је изведена због сумње да припремају терористичке нападе у тој и другим европским земљама. Са организацијом "Ибрахим милет" повезане су вехабијске организације "Позив у рај" из Тузле, "Дирхем" и "Атиф" из Санског Моста, "Алем" из Зенице и "Босански академски клуб Фатих". Ради се о удружењима насталим од забрањене организације Активна исламска омладина.

Атмани

Саговорник "Гласа Српске" каже да је Саид Атмани 2001. године изручен француским властима које су га теретиле за тероризам. Тада му је одузето незаконито стечено држављанство БиХ.

- Француска га је касније протјерала из земље, послије чега се вратио у БиХ и дошао до њених докумената. Затим је утврђено да му је држављанство БиХ додијељено незаконито и да је учествовао у фалсификовању докумената. Зато је 2006. године депортован у Мароко, али пошто има више идентитета, опет је често у БиХ - каже наш саговорник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана