Можете формирати “Републику БиХ”, али без Републике Српске

Жељка Домазет
Можете формирати “Републику БиХ”, али без Републике Српске

Бањалука, Сарајево - СДА може да формира “Републику БиХ”, али без Републике Српске и њене територије, једногласан је став представника политичких партија из Српске, који су реаговали на нову програмску декларацију највеће бошњачке партије која би данас требало да буде усвојена на партијском конгресу.

Из владајућег СНСД-а су истакли да је овај документ још једном потврдио да они који су изазвали рат у БиХ никада нису прихватили и мир.

- СНСД остаје потпуно посвећен Дејтонском споразуму, међународном уговору и Уставу. Тражићемо да се БиХ креће ка враћању изворног Устава какав је потписан у Дејтону. Све друго за нас је неприхватљиво - саопштено је из СНСД-а.

Иначе, према декларацији СДА, поред стварања унитарне БиХ, циљеви ове бошњачке партије су и афирмација тзв. босанског језика, “заједничког идентитета свих грађана БиХ”, успостављање “врховног суда БиХ”, али и реформа полиције.

Једна од првих програмских ставки је, навели су из СДА, усвајање новог устава којим би БиХ била дефинисана као “демократска, правна и социјална држава под називом Република БиХ, са три нивоа власти, државним, регионалним и локалним”.

СДА је навела и да ће устрајати на реинтеграцији БиХ јер је “Дејтонским мировним споразумом, упркос томе што је заустављена агресија на БиХ, држава добила унутрашњу структуру с бројним могућностима опструкција и блокада”.

У врху приоритета ове партије је и НАТО пут БиХ, али и очување, како су истакли, “тековина одбрамбено-ослободилачког рата 1992 - 1995. године”. Због свега тога, у СДА су истакли да ће у наредном периоду инсистирати на реформи правосуђа, али и полицијских снага. На крају је додато и да ће ова партија у наредном периоду посебну пажњу посветити промоцији идентитета Бошњака, али и афирмацији босанског језика као “заједничког идентитета свих грађана БиХ”.

Мишљење шефа Клуба посланика ове партије у парламенту Српске Игора Жунића је да СДА на овај начин  БиХ жели увести у још веће проблеме.

- Противуставна је “република БиХ” са једним главним градом. То је нешто што је и деведесетих година прошлог вијека овај простор увело у стравичне проблеме - поручио је Жунић.

Он је истакао да је јасна политика СДА којом жели да један народ влада БиХ, што је недопустиво.

- БиХ са оваквим ставовима и постојећим принципима све мање је одржива - категоричан је Жунић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић изјавио је да је СДА заборавила да у декларацију стави још и то да у БиХ буде уведено шеријатско право, чиме би заокружили све оно што они желе и како виде БиХ.

Поменута Декларација СДА, према мишљењу шефа Клуба посланика ДЕМОС-а у НСРС Споменке Стевановић води у даљу радикализацију односа у БиХ. Она је навела да није изненађена оваквом декларацијом јер СДА наставља континуитет своје политике.

Посланик ДНС-а у НСРС Дарко Бањац сматра да је, како ствари стоје, СДА одлучила да Републику Српску избаци из БиХ јер жели да усвоји програмску декларација у којој је наглашено да је њихов примарни циљ “република БиХ”.

- Уколико је циљ СДА “република БиХ”, то значи да се Српска не налази у БиХ, односно да смо постали држава - рекао је Бањац.

Уколико то жели лидер СДА Бакир Изетбеговић, онда је то, каже Бањац, добра порука за српски народ, односно тиме ће бити остварени његови циљеви.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић истиче да БиХ може функционисати само на основама дејтонског уређења и да је за ову странку потпуно неприхватљива декларација СДА.

- Дејтонски мировни споразум за нас је једини релевантан оквир. Све друго за СДС је неприхватљиво - нагласио је Шаровић.

Да никаква реконструкција БиХ не долази у обзир категоричан је предсједник ПДП-а Борислав Бореновић.

- Ова декларација ће само погоршати ионако лошу политичку ситуацију у БиХ, а што се тиче ових српских дијелова, то ће остати њихови недосањани снови - рекао је лидер ПДП-а.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић каже да је неспорно да је декларација антисрпска, антиуставна и неистинита.

- Антисрпска је јер је усмјерена против свега онога гдје постоји одлука надлежних институција Српске и легитимних српских представника. Она је и антиуставна јер се у БиХ у том документу дефинишу три нивоа власти, гдје је други ниво власти регионални. Републике и ентитети нису региони -  истиче Стевандић.

Реаговали су и представници хрватског народа. Из ХДЗ-а су истакли да ова декларација није ништа друго него став свих бошњачких странака - стварање грађанске БиХ.

- Заборављају да је БиХ створена као држава три једнакоправна конститутивна народа. Само приједлози који иду у правцу изградње БиХ, као једнакоправне, у интересу су одрживости и будућности БиХ - рекла је замјеница предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић истакао је да се ради о “доброј декларацији”, те да “једва чека да се крене са њеном реализацијом”.

Нема приче о полицији

Кратким и јасним коментаром огласио се и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, који је за “Глас” истакао да “неће бити никакве приче са Републиком Српском о реформи полиције”, а на којој у СДА инсистирају.

 

“Босански језик”

Коментаришући наводе из декларације о афирмацији “босанског језика као заједничког идентитета свих грађана БиХ”, портпарол СНСД-а Радован Ковачевић истакао је да мора да буде крајње отворен и да каже да је навикао да српски језик називају на разне начине, да покушавају да га присвоје, али и да никада неће бити дозвољено да се он зове “босански језик”.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да је лицемјерно од СДА да се у својој декларацији залаже за људска права и слободе, а у исто вријеме промовише непостојећи заједнички идентитет кроз афирмацију такозваног босанског језика.

 

Врховни суд

Оснивање “врховног суда БиХ” не долази у обзир јер то није предвиђено Анексом 4 Дејтонског споразума и Српска никада на то неће пристати, категоричан је став СНСД-а.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана