Може ли службени пут бити разлог за одгађање суђења

ГС
Може ли службени пут бити разлог за одгађање суђења

Одбрана предсједника Републике Српске Милорада Додика упутила је Суду БиХ захтјев за одгађање судског рочишта, али је велико питање да ли ће га суд и прихватити.

Као разлог, одбрана је навела службени пут предсједника.

Професор уставног права Милан Благојевић тврди да је члан 250 Закона о кривичном поступку БиХ једина релевантна одредба а да према њој оптужени, ма ко да је, нема право да тражи да се суђење у кривичном поступку одложи због његовог службеног путовања.

– На захтјев странака или браниоца главни претрес се може одложити рјешењем судије, односно предсједника вијећа, ако треба прибавити нове доказе или ако је оптужени након извршеног кривичног дјела неспособан да присуствује главном претресу или ако постоје друге сметње да се главни претрес успјешно проведе – пише у закону.

Умјесто тога, каже Благојевић, главни претрес се, како прописује та одредба, може одложити само ако: треба прибавити нове доказе, ако је оптужени неспособан да присуствује главном претресу (мисли се на његову здравствену неспособност) или ако постоје друге сметње, што значи да то могу бити само сметње сличне претходно наведеним.

- Службено путовање оптуженог није нити може бити било каква сметња, а камоли сметња коју има у виду члан 250 ЗКП – каже Благојевић за СрпскаИнфо.

То је све тако, каже Благојевић, зато што у кривичном поступку не прилагођава суд главни претрес путовањима оптуженог, већ се оптужени има прилагодити суду, па и своја путовања, управо зато што је оптужени.

Позив из Мађарске прије датума главног претреса

Адвокат предсједника Републике Српске Милорада Додика, Горан Бубић, потврдио је за РТРС да је одбрана данас упутила Суду БиХ захтјев за одгађање судског рочишта, планираног за сриједу, 22. новембра.

Разлог одгађања је службени пут предсједника Републике у Мађарску.

Позив Амбасаде БиХ у Мађарској предсједнику Додику достављен је 17. октобра, то значи прије него што је Суд заказао главни претрес.

Подсјећамо, Додику и в.д. директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу суди се пред Судом БиХ због “непоштовања одлука високог представника”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана