Мост на Сави и аутопут повезаће народ и привреде Србије и Српске

Срна
Мост на Сави и аутопут повезаће народ и привреде Србије и Српске

СРЕМСКА РАЧА - Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић изјавио је током обиласка градилишта моста на Сави у Сремској Рачи да ауто-пут који Србија гради и овај мост повезује народ и привреде, као предуслов развоја земаља региона.

- Мост на Рачи је један од највећих инфраструктурних пројеката које Србија гради и овај мост и ауто-пут од Кузмина и Раче, преко Бијељине, повезује регије и земље, народе и привреду - рекао је Митровић.

Он је истакао да су радови у Србији интензивни, али и да је Република Српска урадила све за наставак градње ауто-пута од Београда даље, преко Бијељине до Бањалуке, чиме се предуслови за бољи развој и живот грађана у Србији, Републици Срској и БиХ.

- Мостови прије свега спајају народе, али спајају и привреде као предуслов развоја држава - оцијенио је Митровић и додао да је предсједник Србије Александар Вучић схватио да мостови унапређују сарадњу, те да је Србија већ изградила мост "Братољубље" гдје се гради и заједнички гранични прелаз.

Митровић је најавио да ће и на Рачи бити изграђен заједнички гранични прелаз, који ће се налазити на страни Србије, истичући да је то и интенција и транспорне заједнице да замље западног Балкана имају један заједнички гранични прелаз, да се на једном мјесту врши заустављање и све потребне контроле, јер се тиме убрзава и појефтињује транспорт у региону.

- На овај начин повезаћемо веома блиско Републику Српску и БиХ са Србијом, Београд са Бањалуком и у другој фази са Сарајевом, то је оно што је битно за народе Србије, Републике Српске и БиХ - каже Митровић.

Он је захвалио ресорном министарству и Влади Србије, као и предсједнику те земље, на опредјељењу да помогне и изградњу ауто-пута до Бијељине у износу од 100 милиона евра.

- Јер нама је помоћ потребна, а ми ћемо знати вратити - поручио је Митровић, наглашавајући значај повезивања народа и привреде за развој земаља у региону.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је током посјете градилишту моста преко ријеке Саве на дионици ауто-пута Сремска Рача-Кузмин, да Србија у овом тренутку улаже 13 милијарди евра у пројекте регионалног повезивања.

- Све је у томе да се живи боље, да повезујемо људе са обе стране и Дрине и Саве и да учинимо све да људи, заиста, могу да остану на овим просторима и да не одлазе у неке друге државе - поручила је Михајловићева.

Она је рекла да грађани Србије, Републике Српске и БиХ треба да чују колико је то важно и колико се ради на регионалном повезивању, наводећи да то није само питање изградње пута, ауто-пута, мостова, него и питање интегрисаних граничних прелаза са циљем да се убрза проток људи и робе, смање транспортни трошкови и вријеме задржавања на граничним прелазима, с циљем бржег и већег развоја.

- Ми смо свесни да, уколико се не будемо као регион повезали, не можемо причати ни о бољем животу, ни о конкуретности економија, ни о ономе што се зове да људи остану овде - каже Михајловићева.

Према њеним ријечима, пројекат у Рачи није само мост и 18 километара ауто-пута за који је обезбијеђено 220 милиона евра, наводећи да је други дио прстена повезивања са БиХ пројекат од Пожеге до Котромана, дужине 63 километра и процијењене вриједности око 900 милиона евра.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић изјавио је да је изградња новог моста на Рачи јача већ изузетно добре односе Србије и Републике Српске.

- Сваки мост, а нарочито овај на Сави код Раче, од изузетног је значаја и увијек је повезивао Србију, Републику Српску и БиХ. Колико је ово значајан пројекат и за Републику Српску говори податак да смо ми већ завршили процес експропријације и имамо одређене планске документе који ће омогућити почетак изградње дионице ауто-пута од Раче до Бијељине - рекао је Поповић.

Према његовим ријечима, то ће омогучити грађанима далеко квалитетнију комуникацију и бољи проток робе, ојачати изузетно добре односе између Србије и Републике Српске, уз наду и Србије и БиХ.

Поповић је, након што је са ресорним министрима у Савјету министара и Влади Србије посјетио градилишту новог моста на Сави у Рачи, рекао да радови теку планираном динамиком, уз обећања да ће они ићи и испред зацртних уговорних рокова.

Бијељински градоначелник Мићо Мићић рекао је новинарима да су за наставак ауто-пута од Раче до Бијељине већ завршени идејно рјешење, траса и највећи дио имовински односа, од 437 парцела потписано је 420 уговора са власницима земљишта.

- Ауто-пут је најзначајнији пројекат за Семберију - истакао је Мићић и навео да ће његову изградњу финансирати владе Србије и Републике Српске.

Посјети градилишту присуствовао је и турски амбасадор у Србији Танжу Билгич, који се новинарима обратио на српском језику, наводећи да је у четири године његовог мандата ово најбитнији урађен пројекат у који је уложено много заједничког труда, те захвалио Србији за врло успјешну сарадњу.

- За нас је важно и да се фаза пројекта у БиХ заврши што прије, имамо пуно повјерење у БиХ - поручио је Билгич.

Емре Токмак, потпредсједник турске компаније "Ташјапи" која је извођач радова, рекао је у обраћању да изградња моста тече по плану.

Мост на Сави у Сремској Рачи дио је будућег ауто-пута ка Бијељини, а власт у Републици Српској је изградњу ауто-пута од Београда до Бањалуке означила као нулти приоритет.

Укупна дужина моста биће 1,3 километра, од чега је 330 метара челична конструкција над ријеком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана