Моника Мијић: Именовање в.д. заступника спријечиће штету јер БиХ нико не заступа у Европском суду

С.К.
Моника Мијић: Именовање в.д. заступника спријечиће штету јер БиХ нико не заступа у Европском суду

САРАЈЕВО – В.д. агента БиХ пред Европским судом за људска права Моника Мијић рекла је за „Глас Српске” да очекује да ће са именовањем новог министра за људска права и избјеглице бити ријешен проблем заступања БиХ пред Европским судом за људска права.

Напомиње да је она правно у статусу в.д. агента, али да фактички није јер јер ју је Министарство за људска права без икаквог обавјештења 25. марта одјавило са осигурања у Пореској управи, а од 27. априла физички јој је онемогућен улаз у канцеларију из које су избачене њене ствари.

Одлуком Управне инспекције Министарства правде и Одбора државне службе за жалбе је потврђено да јој је радни однос незаконито прекинут и да Мијићева треба да врши функцију в.д. заступника Савјета министара пред Европским судом за људска права до окончања конкурсне процедуре, али ово питање још није ријешено.

- БиХ нема никога да је заступа пред Европским судом за људска права. Очекујем да ће сада када је напокон именован министар, ово министарство поступити у складу са законом и вратити ме на посао, а тако ће БиХ имати бар једног в.д. заступника чиме ће се спријечити штета по интересе БиХ и њених ентитета и кантона - рекла је Мијићева.

Она је истакла да је потребно да Министарство за људска права без одлагања изврши рјешење Одбора за жалбе како би БиХ имала барем једног в.д. агента.

-Након тога је потребно именовати још два, наравно само особе које испуњавају услове за тај посао - упозорила је Мијићева.

Она је подсјетила да је цијели проблем у вези са институцијом агента настао због незаконитог именовања Белме Скалоњић и Сандре Малешић за агенте 2016. године.

- Невјероватно је да неко након двије судске пресуде којима је утврђено да ове особе не испуњавају услове за то радно мјесто упорно предлаже те особе - констатовала је Мијићева.

Мијићева напомиње да агенти бране БиХ, између осталог, и у великом броју предмета у којима се појединци жале због непоштовања судских пресуда.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша казао је након јучерашње сједнице да у Савјету министара да није било воље за спровођење одлука Управне инспекције Министарства правде и Одбора државне службе за жалбе према којима Мијићева треба да врши функцију в.д. заступника.

Грубеша је рекао да је Савјет министара јуче да требао да именује в.д. заступника, те да он није подржао именовање Скалоњићеве и Малешићеве, будући да је у двије пресуде Суда БиХ, а најновијом из новембра прошле године, утврђено да не испуњавају услове за радно мјесто заступник.

-Имајући у виду став Суда БиХ, није логична подршка њиховом именовању. Проблем који сада постоји, односно то да Канцеларија заступника нема руководиоца, могао се једноставно превазићи - само је Министарство за људска права требало поступити по рјешењу Одбора државне службе за жалбе. Тим рјешењем је утврђено да Министарство за људска права није могло одјавити в.д. са Пореске управе и наложено је враћање на раније стање. И Управна инспекција Министарства правде БиХ је утврдила неовлаштено поступање Министарства за људска права и избјеглице - појаснио је Грубеша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана