МО БиХ: „Скаут“ узима вишкове наоружања

Срна
МО БиХ: „Скаут“ узима вишкове наоружања

САРАЈЕВО- Министарство одбране БиХ саопштило је да се сва средства која иду у посјед загребачкој фирми „Скаут“, предају у складу са пресудом Суда БиХ, наводећи да извршење пресуде неће умањити опремљеност и борбену готовост Оружаних снага БиХ.

У саопштењу је наведено да су се огласили поводом „учесталих писања медија о наводној пљенидби материјално техничких средстава (наоружање и муниција) из складишта Оружаних снага БиХ, а на основу пресуда Суда БиХ и Рјешења о извршењу предметне пресуде у корист „Скаута“.

Из Министарства одбране наводе да је ријеч о пресуди од 15. марта 2017. године и рјешењу Суда БиХ о извршењу од 20. децембра 2019. године којим се предају „вишкови“ односно неперспективна војна имовина у складу са одлуком Предсједништва БиХ од 10. јуна 2009. године и рјешења о вишковима од 14. маја 2009. године.

-Ради се о различитим врстама и количинама муниције и наоружања (укупно 68 ставки), а сходно уговорима које су закључила и потписала бивша ентитетска министарства одбране. Министарство одбране је, у складу са одлуком Предсједништва БиХ само њихов реализатор - истиче се у саопштењу.

Пресудом је обухваћена и муниција калибра 12,7 милиметара која је сврстана у вишкове, те као таква и није дефицитарна за потребе Оружаних снага БиХ (старост ове муниције је између 30 и 55 година).

Из ресорног министарства истичу да је евидентно да извршење ове пресуде неће умањити опремљеност и борбену готовост Оружаних снага БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана