ММФ: Неизвјесност у вези са вакцинацијом умањује шансе за опоравак

ГС
ММФ: Неизвјесност у вези са вакцинацијом умањује шансе за опоравак

ЊУЈОРК – Међународни монетарни фонд (ММФ) очекује се да ће се привредни раст БиХ ове године опоравити, иако неизвјесност у вези с вакцинацијом умањује изгледе.

-  У наредном периоду, одлучни напори у реформама и политички консензус бит ће пресудни за потицање одрживог опоравка – навели су извршни директори ММФ-а.

Извршни одбор Међународног монетарног фонда (ММФ) закључио је 24. фебруара консултације с БиХ, објављено је на страници ове институције, преноси портал Кликс.

За ову годину ММФ прогнозира економски раст БиХ од 3,5 одсто, након пада од 5,5 прошле године.

У ММФ-у подсјећају да је прије почетка пандемије ковида-19 макроекономска ситуација у БиХ била стабилна, а изгледи повољни.

- Раст привредне активности приближавао се свом потенцијалу, потпомогнут порастом улагања у јавну инфраструктуру и спољном потражњом. Но, економски раст био је испод брзине потребне за убрзано сустизање Европске уније. Иако је стопа незапослености опадала, и даље је висока међу младима и женама - стоји у закључку.

Пандемија је, додаје се, имала озбиљне штетне учинке на економију и становништво. Након стабилизације дневних случајева током љета, дневне инфекције поново су порасле почетком другог таласа, а стопа смртности била је посебно висока.

- На економску активност озбиљно су утицала здравствена ограничења која су постављена ради сузбијања пандемије, што је довело до знатног смањења потражње. Туризам је заустављен, а дознаке из иноземства су се стрмоглавиле. Фискалне резерве накупљене посљедњих година омогућиле су брз и снажан одговор на пандемију и њене посљедице. Повезане мјере укључивале су значајну подршку здравственом сектору, подршку тешко погођеним фирмама и повећану потрошњу за незапосленост - наводе, између осталог, из ММФ-а.

Уз то, уведени су мораторијуми на зајмове како би се ублажила ограничења ликвидности, а успостављене су и кредитне гаранције.

Власти су постигле одређени напредак у побољшању пословног окружења и побољшању функционирања тржишта рада.

- Међутим, институционалне слабости, посебно на нивоу БиХ, слаба владавина закона, лоша квалитета јавне инфраструктуре и кашњења у спровођењу кључних пројеката регионалне повезаности и даље су кључни фактори који подривају привлачност земље за развој приватног сектора и страна улагања . наводе из ММФ-а.

Извршни директори ММФ-а похвалили су власти због њиховог политичког одговора на сузбијању пандемије и ублажавању кризе подржавањем домаћинстава и компанија.

Они су поздравили мјере усвојене ради ублажавања економских посљедица пандемије. Подршка би требала све више циљати најугроженије секторе привреде и рањива домаћинства.

Дате су и бројне друге препоруке. Директори су, између осталог,  указали на потребу јачања јединственог економског простора, напомињући важност развоја капацитета и јачања институција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана