ММФ још важе аранжман

М. Миљић, Ж. Домазет
ММФ још важе аранжман

Бањалука - Међународни монетарни фонд (ММФ) саопштио је јуче да очекује значајна кашњења у закључивању првог прегледа проширеног аранжмана са БиХ вриједног 1,078 милијарди КМ, али није најавио раскид аранжмана, иако рок за усвајање измјена и допуна Закона о акцизама истиче сутра.

Представнички дом Парламента БиХ одбио је у сриједу да измјене Закона о акцизама и пратећих закона, усваја по хитној процедури. БиХ је до сада повукла само једну траншу од 155 милиона марака.

Шеф мисије ММФ-а за БиХ Надем Илахи нагласио је да је су упознати са информацијом да Представнички дом није усвојио измјене закона.

- Неусвајање ових закона имаће импликације на мобилисање спољног  финансирања за пријеко потребне инфраструктурне пројекте и на напоре које власти улажу у модернизацију регулативе банкарског сектора. Закони представљају кључне параметре програма власти који ММФ подржава у облику проширеног аранжмана. Очекујемо значајна кашњења у закључивању првог прегледа програма - казао је Илахи.

Ипак, најавио је да ће одржавати стални дијалог са властима БиХ и пружити помоћ у даљим напорима.

- Власти су у протеклим мјесецима оствариле добар напредак у спровођењу реформи које су подржане проширеним аранжманом. Спремни смо помоћи властима да и даље спроводе структуралне реформе како би подстакли раст и одржали макроекономску стабилност. Њима је потребно више времена да остваре напредак у неким кључним области свог програма - казао је Илахи.

Предсједник РС Милорад Додик упозорио је да ће услиједити проблеми због одбијања посланика Представничког дома да се о повећању акциза не одлучује по хитном поступку, већ у редовној процедури.

- Упадамо у озбиљан проблем, јер губимо рокове, што значи да ако сада желимо нешто, морамо да проведемо најмање двије године за ново договарање. РС је испунила све из мапе пута у вези са ММФ-ом и нема ниједне неиспуњене обавезе из Реформске агенде. Проблем је у ФБиХ и институцијама на нивоу БиХ -  казао је Додик.

Премијерка РС Жељка Цвијановић казала је да су гласањем у Представничком дому доведени у питање реформска агенда и за њу везан аранжман са ММФ-ом. 

- Српска је испунила све обавезе које је преузела у оквиру реформске агенде - казала је Цвијановићева.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић поручио је да ће, ако не буде новца од ММФ-а, БиХ тражити друга рјешења.

- Али треба да знамо да је новац од ММФ-а најјефтинији -  рекао је Шаровић.

Представнички дом измјене и допуне Закона о акцизама разматраће на редовној сједници 20. априла, док ће Дом народа Парламента БиХ данас ова законска рјешења  највјероватније разматрати по хитној процедури.

- Штета је што ове законе није усвојио Представнички дом јер су они реформски. Више не можемо ријечима подржавати реформе, а када дође вријеме да заиста предузмемо нешто на том путу, закажемо. То се на сједници Представничког дома и догодило - рекао је предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Бариша Чолак (ХДЗ БиХ) и додао да увјерен да ће у Дому народа ови закони добити подршку.

Сједници Дома присуствоваће и тројица делегата СНСД-а и ДНС-а, а шеф Клуба делегата српског народа Средоје Новић (СНСД) оцијенио је да је неусвајање закона у Представничком дому класична политичка спекулација.

- Очито је да не желе пут у Европу, односно реформске процесе у БиХ. Не може се само сједјети у Парламенту и примати добра плата, већ морате повлачити тешке потезе који се понекад грађанима неће допасти - рекао је Новић.

Измјеном закона о акцизама предвиђено је повећање акциза на гориво за 15 фенинга по литру, а парламентарци из редова Савеза за промјене и опозиције из ФБиХ траже да у закон буде уврштена подршка пољопривредницима у БиХ у виду плавог дизела.

Вигемарк

Специјални представник ЕУ и шеф Делегације Уније у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је да се од изабраних представника БиХ очекује да наставе са напорима да се изнађе пут који ће подржати већина у Парламенту БиХ.

- Ови су закони важни елементи Реформске агенде и представљају услове за аранжман ММФ-ом, као и финансирање великих инфраструктурних пројеката широм БиХ средствима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и других финансијских институција - навео је у Вигемарк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана