ММФ чека нову власт

Маријана Миљић Бјеловук
ММФ чека нову власт

БАЊАЛУКА - Представници БиХ са Међународним монетарним фондом (ММФ) могли би да преговарају о новом аранжману тек након октобарских избора, односно након што буду формиране нове владе и када власти буду у бољој позицији да спроводе реформе, рекао је “Гласу Српске” резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел.

Нагласио је да тренутно са власти у БиХ не преговарају о новом аранжману те додао да, према његовим предвиђању, то може да се очекује тек након избора.

Џуел је подсјетио да је стандардна пракса ММФ-а да у своје кредитне аранжмане укључује одређене услове.

- Међутим, сада је сувише рано говорити о томе који услови би могли бити укључени у будући програм. Наш извјештај о консултацијама који ће ускоро бити објављен бави се главним препорукама у погледу политика за БиХ - поручио је Џуел.

Економисти појашњавају да улазак у аранжман са ММФ-ом зависи прије свега од тога у којем свјетском се поретку налази земља.

- Ако је ријеч о напредно развијеној земљи, онда је улазак у аранжман са ММФ-ом лоша порука, али ако се ради о неразвијеној земљи, онда програм са том међународном финансијском институцијом подиже њен кредибилитет од стране неке треће стране, јер повећава повјерење у ту земљу - рекао је “Гласу Српске” економиста Марко Ћого и подсјетио да ММФ никада није био замишљен као развојна институција.

Нагласио је да се та финансијска институција брине само о реду у међународном финансијском систему.

- ММФ не долази да нама помогне. Они су ту да не будемо дио проблема, него да се, ето, понашамо у оквиру неких правила. Њихов посао није да отварају нова радна мјеста и да нама буде лакше. Они су ту да не банкротирамо и да редовно сервисирамо своје спољне обавезе, односно да не дођемо у позицију да због великог екстерног дисбаланса, односно трговинског дефицита или одлива токова капитала, дођемо у ситуацију да не можемо да сервисирамо своје обавезе - нагласио је Ђого.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија изјавио је половином маја након састанака са делегацијама ММФ у Вашингтону да је за БиХ најважнији разговор о аранжману са том финансијском институцијом.

- Оно што је нама из БиХ најважније било јесте разговор о аранжману с ММФ-ом кога већ неколико година немамо и да покушамо да изнађемо основе за разговоре да бисмо имали нови аранжман. У условима глобалне кризе долази до раста камата, цијена на свјетском тржишту капитала расту, тако да је новац, који може да понуди ММФ, много повољнији и за БиХ, који ће сасвим сигурно бити потребан за финансирање пројеката - рекао је тада Тегелтија.

Шест “интервенција”

БиХ је до сада имала шест закључених аранжмана са Међународним монетарним фондом. Од тог број, четири су стендбај, један продужени аранжман, док се један односи на брзу финансијску помоћ усљед пандемије вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана