Млинаревић: Спуштање заставе је људски и патриотски гест

Срна
Млинаревић: Спуштање заставе је људски и патриотски гест

САРАЈЕВО - Потез амбасадорке БиХ у Чешкој Републици Мартине Млинаревић која је након изненадне смрти књижевника Бекима Сејрановића спустила заставу БиХ на пола копља на згради Амбасаде у Прагу, изазвао је много полемике и опречне реакције јавности.

То није наишло на одобравање Министарства иностраних послова БиХ, те је министарка Бисера Турковић казала како је тај поступак недопустив.

"Недопустиво је да се такве ствари раде. По томе испада да би свако од нас могао да у институцији у којој ради тражи спуштање заставе на пола копља ако му умру родитељи или неко други. Вјероватно је у питању незнање, али писано ће морати да се изјасни о томе", казала је Турковић у изјави за Срну.

Додала је и да ће се амбасадорка БиХ у Чешкој Републици морати писмено очитовати и образложити по чијем налогу је то учинила.

С друге стране, у изјави за Клиџ.ба Млинаревић каже како ће се врло радо очитовати писмено, али да тај захтјев још увијек није добила.

"Најављено је да ће бити затражено моје писмено очитовање, међутим такав захтјев још нисам добила, те ћу се очитовати по примитку истог. У потпуности сам упозната са свим правилима везаним за спуштање заставе на пола копља", казала је Млинаревић.

Док се не очитује писмено о свему, њен чин је, каже Млинаревић, прије свега био људски и патриотски.

"То је био људски и патриотски гест као посљедњи поздрав једном од најпознатијих босанскохерцеговачких писаца, који је вишеструко промовирао нашу државу својим дјелима и био омиљен у цијелој регији и шире", казала је амбасадорка БиХ у Чешкој Републици.

Федерални медији пишу да је најнезадовољнији потезом амбасадорке био замјеник министарке иностраних послова БиХ Јосип Бркић (ХДЗ).

Како наводе, Бркић је затражио од Кабинета министарке Бисере Турковић да се утврди "на темељу које одлуке надлежног тијела је спуштена застава Босне и Херцеговине на пола копља у Амбасади у Прагу те да ли је таква инструкција послана из МВП БиХ".

Такође, од Млинаревићеве је тражено да обрише објаве на Твиттеру, што је она одбила учинити.

"Умро је најталентиранији писац младе босанскохерцеговачке генерације. Теби није ни покој, ни смирај, на крају, него бистро Бекиме… Ти си ријека био и ријека остао", објавила је Млинаревић на Твитеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана