Младен Грујичић о захтјеву бошњачких одборника да ОХР заустави изградњу споменика мирa: СДА поново кроји кампању на прошлости

Ведрана Кулага Симић
Младен Грујичић о захтјеву бошњачких одборника да ОХР заустави изградњу споменика мирa: СДА поново кроји кампању на прошлости

СРЕБРЕНИЦА - Бошњачки одборници у Сребреници оштро су се успротивили градњи споменика мира у тој општини, те затражили од високог представника Валентина Инцка да заустави све активности на том пројекту, што је за првог човјека Сребренице Младена Грујичића јасан показатељ ко је за мир, сарадњу и будућност, а ко све то кочи уцјенама и ултиматумима.

На иницијативу међународних организација, Скупштина општине лани је усвојила одлуку о изградњи споменика мира у Сребреници. У саопштењу које су потписали бошњачки одборници јуче је истакнуто да се томе противе Бошњаци и удружења жртава, наводећи да су ОХР и Инцко чврсто обећали да ће до обиљежавања годишњице у Сребреници наметнути закон о забрани негирања геноцида, а од тада су већ двије прошле.

- Закон још стоји у ладици високог представника, који ће га сигурно још користити као шарену лажу према преживјелим жртвама обећавајући његово наметање у новим пројектима изједначавања жртве и злочинца - наводе бошњачки одборници.

У саопштењу тврде и да су приликом доношења одлуке о градњи споменика усвојени и одређени амандмани, који никада нису реализовани, а тичу се разговора о локацији на којој ће бити изграђен.

- Ако Инцко одмах не заустави радове на изградњи спорног споменика у центру општине, Бошњаци у Сребреници ће на дан отварања споменика подићи стуб срама са именима оних који су могли, а нису спријечили геноцид, именима негатора геноцида, а на врху стуба биће име Валентина Инцка, који ће бити сврстан међу оне који су обећавали помоћ Бошњацима у јулу 1995. године, а ми имамо горка сјећања какву смо помоћ међународне заједнице добили - пише у саопштењу које је потписало девет бошњачких одборника.

Грујичић, с друге стране, поручује да нема основа за побуну и да се све ради смишљено у вријеме када се припрема терен за локалне изборе. Истакао је да Бошњаци и даље уцјенама покушавају да остваре своје идеје и жеље.

- Идеја о градњи споменика је подржана на сједници Скупштине општине. Сједили смо више пута и коначно дошли до рјешења. Никаквог осврта на прошлост нема - истакао је Грујичић.

Нагласио је да намјера да се младим људима у будућности пошаље јасна порука да се рат никада више не понови.

- Да ли некоме неке квалификације одговарају или не, као и признања, то нема везе са спомеником, идејом и политиком која иде ка будућности. Они који су навикли да живе у прошлости и да се на основу ње богате и томе слично, противе се оваквом пројекту и покушавају да искористе сваку прилику да некога нечим уцијене - истакао је Грујичић.

Овакве реакције, каже, ремете односе у које се сви куну, а јасно се сада види ко је за пријатељске односе, а ко за оно друго.

- Неке ствари су давно усаглашене, али се сада све политизује јер су пред нама локални избори и сада су поново Бошњаци на потезу. То све чини СДА преко удружења, као што је оно мајки Сребренице, јер све што политика не каже или можда и погријеши, покушавају да исправе преко удружења која су рањиве категорије - закључио је Гручић.

Рокови

Изградња споменика мира и фонтане коштаће 70.000 КМ, а средства су обезбиједиле међународне организације. Младен Грујичић је истакао да је споменик већ требало да буде завршен, али је пандемија вируса корона и на то утицала.

- Сада нема никаквих препрека да се пројекат настави и да ускоро буде и завршен. Споменик ће бити постављен - рекао је Грујичић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана