Младен Грујичић, начелник Сребренице: Никакав инжењеринг не може побиједити српско јединство

Дарко Момић
Младен Грујичић, начелник Сребренице: Никакав инжењеринг не може побиједити српско јединство

Постоје информације да би могло да буде изборног инжењеринга када су у питању гласови из Федерације БиХ и то је нешто на шта не можемо превише да утичемо. Ипак, ако се Срби договоре и стану иза једног кандидата, никакав инжењеринг не може побиједити српско јединство, поручио је начелник Сребренице Младен Грујичић.

- Бошњаци су у неколико наврата до сада на почетку имали неуспјешне преговоре, али као и сваки пут, на крају су постигли договор о заједничком кандидату за начелника Сребренице, док, с друге стране, поново имамо оно што Србе стално прати, а то је нејединство због којег су неколико пута остајали без функције првог човјека Сребренице - каже Грујичић за “Глас Српске”.

ГЛАС: СДП није дио тог пробошњачког договора?

ГРУЈИЧИЋ: Тачно је да СДП није био на састанку на којем су остале странке са сједиштем у Сарајеву дале подршку Алији Табаковићу. Међутим, увјерен сам да ће и СДП на крају бити дио тог пробошњачког договора, али се надам да ће, с друге стране, то утицати и на српске партије да се договоре.

ГЛАС: А да ли ће се договорити?

ГРУЈИЧИЋ: До сада се, изузимајући 2016. годину, као по правилу појављивало више српских кандидата који су сваки пут откидали довољно гласова и Срби су остајали кратких рукава. И пред овогодишње локалне изборе пријети сличан сценарио, али се ипак надам да се неће поновити.

ГЛАС: Пред локалне изборе 2016. године већ у априлу је био постигнут договор о заједничком кандидату?!

ГРУЈИЧИЋ: Тако је. Тада је много раније постигнут договор, али још није касно. Надам се да ћемо, вођени управо искуствима из ранијих година, бити паметни као што смо били 2016. године и да ће Срби постићи договор и окупити се око једног кандидата, бар када су у питању политичке партије.

ГЛАС: У којој фази су преговори и ко Вас је до сада подржао?

ГРУЈИЧИЋ: Подржао ме је званично СНСД чији сам и кандидат, као и ПДП, док су радикали, Уједињена Српска, НДП и ДНС усмено обећали подршку, али још нисмо договор ставили на папир. Када је ријеч о СДС-у, они су донијели одлуку да иду у преговоре са својим кандидатом. Видјећемо шта ће се изродити из тих преговора, али понављам да искрено вјерујем да ћемо на нивоу политичких партија постићи договор о заједничком кандидату.

ГЛАС: Појавиле су се информације да ће у трку за начелничку фотељу и неки независни српски кандидати? 

ГРУЈИЧИЋ: Појавила су се два независна српска кандидата која су скупила потписе и најавила кандидатуру. Видјећемо да ли ће истрајати до краја, али сматрам да је са свима потребно разговарати и доћи до заједничког рјешења, јер ће сваки глас бити пресудан.

Видовдан

ГЛАС: Колико симболике има у томе што управо на Видовдан позивате на српско јединство у Сребреници?

ГРУЈИЧИЋ: Видовдан је један од највећих српских празника на који су се Срби окупили у један велики бој. Надам се да ћемо се и ми окупити, јер је и ово у симболичком смислу велика српска битка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана