Мјештани мостарских насеља траже промјену трасе коридора 5Ц

Агенције
Мјештани мостарских насеља траже промјену трасе коридора 5Ц

Мостар - Педесетак мјештана мостарских насеља Косор, Мало Поље, Ортијеш, Ходбина, Лакишевина и Кочине окупило се у петак на протестном скупу на саобраћајници Косор-Благај како би скренули пажњу на проблем трасирања коридора 5Ц јужно од Мостара.

Мјештани се противе предложеној траси и насилној експропријацији земљишта те од Аутоцеста ФБиХ захтијевају одржавање јавне расправе о траси аутопута "Коридора 5Ц" кроз јужни дио Мостара.

Становница Косора Нура Штајн казала је како мјештани неће прихватити наметнута рјешења те да не дозвољавају да се ови простори користе за аутопут.

"Оштећени смо на све могуће начине, а што је најгоре оштећени смо за међуљудске односе. Не дамо политици да се мијеша у ово. Ја ћу бити прва на живом зиду и нико неће са машином проћи преко моје земље, а то тражим и од својих суграђана",  поручила је Штајн.

Додала је како је 3.000 грађана овог подручја потписало петицију против градње те да им никада није понуђено варијантно рјешење.

"Ми смо за то да тај аутопут кошта и скупље, али не дамо ово, јер ово је најплоднија земља" поручила је.

Посланик у Федералном парламенту и члан организацијског одбора мирног окупљања Ахмет Џубур истакао је како се "незаконитом и нетранспарентном одлуком" жели направити траса аутопута на овом подручју које, како је казао, нема никакве предиспозиције да буде аутопут.

"Данас ћемо овдје дати свој глас да им поручимо да ово хитно зауставе јер треба да знају да се овдје ради о неколико десетина хиљада незадовољних људи. Ово се не тиче само наведених насеље него и становника Мостара јер је велики дио хране, значи пољопривреде, винограда, воћњака, повртњака, љековитог и ароматичног биља с овог простора. Ово је инкубатор будућих карцинома и потпуне деградације, комуникацијске и сваке друге, а прије свега незабиљежен егзодус српског становништва с овог подручја које представља најфиније везивно ткиво мултиетничке БиХ",  поручио је Џубур.

Додао је како окупљени грађани траже да се процес врати у законске оквире, односно траже одржавање јавне расправе која мора да се проведе код израде аутопутева а која се, како је казао, избјегава.

"Тражимо да се направи јавна расправа за дионицу Мостар југ - Буна - тунел Квањ. Нема је зато што би се доказало да ова локација, овај простор и овај коридор ни у којем смислу не одговарају", оцијенио је Џубур.

Незадовољни мјештани раније су истакли да, према препорукама струке, најповољнија траса иде преко обронака Подвележја, гдје нема никаквих конфликата у простору, односно нема откупа приватног земљишта нити рушења повратничких кућа и винограда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана