Мјештани билећких села траже заштиту од миграната

Срна
Мјештани билећких села траже заштиту од миграната

Билећа - Мјештани билећих села затражили су данас од полиције и представника локалне власти да их заштите од миграната.

Мјештанин села Врањска Радош Радовић рекао је новинарима да су тражили да хитно буде заказана сједница Скупштине општине Билећа на којој ће бити разматран проблем миграната који у све већем броју у посљедњих годину и по дана проваљују у куће локалног становништва и изазивају страх.

Он је истакао да су највише угрожени људи који живе сами, а при томе су стари и изнемогли.

"Замислите баку којој у току ноћи лупа тридесетак миграната на врата", рекао је Радовић.

Радовић сматра да је једно од рјешења да се обезбиједи превоз миграната до Стоца, јер они који и пролазе овим подручјем наводе да им је то мјесто коначно одредиште.

Један од мјештана Миленко Кешељ навео је да је током мигрантске кризе обијено, опљачкано и девастирано 17 кућа, као и да су обијене просторије Мјесне заједнице Крстаче, парохијски дом и други објекти.

Кешељ је објаснио да је мотив данашњег окупљања био да обзнане институцијама проблеме са којима се суочавају и да крену у њихово рјешавање.

Мјештанин Ратко Новчић, који 80 година живи у селу Врањска, рекао је да сада дошло вријеме да у рођеној кући не смије спавати од миграната.

"Сваку ноћ ми куцају на врата. Ради се о људима из Пакистана и Авганистана који добро баратају енглеским језиком. Дошло је вријеме да сада не могу заспати у сопственој кући", истакао је Новчић.

Начелник општине Билећа Миљан Алексић, који је присуствовао овом окупљању мјештана билећких села, сагласан је са њима да је ријеч о огромном проблему и признао да га је требало раније рјешавати.

Алексић је најавио да ће већ сутра затражити ванредно засједање локалног парламента, али и обавијестити министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача о потреби да ово становништво добије заштиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана