Мјесецима рекетирали предузетнике

Небојша Томашевић
Мјесецима рекетирали предузетнике

Тузла - Пет особа ухапшено је јуче у полицијској акцији “Објекат” због сумње да су рекетирали власнике појединих кафића, ресторана и предузећа на подручју Тузланског кантона и од њих узимали новац како би им “чували посао” и да их не би дирали.

Ухапшени су Горан Рамић (43) из Тузле, Б. Н. (28) и Н. В. (38) из Бановића, те Н. Н. (40) и Б. М. (36) из Живиница.

Према незваничним информацијама, они су од власника кафића, предузећа и ресторана тражили по неколико стотина до више хиљада марака како би их “чували”. Пријетећи, тјерали су власнике да их ангажују као обезбјеђење локала.

- Уколико неко од власника не би желио да им плати рекет, они су у њиховим објектима правили проблеме и ометали их у послу. Некима су пријетили да ће их претући, полупати им локал и слично - казао је извор близак истрази.

Министарство унутрашњих послова Тузланског кантона саопштило је да је акција хапшења спроведена након  вишемјесечне истраге.

- Сву петорицу сумњичимо да су посљедњих неколико мјесеци уз употребу силе и озбиљне пријетње према власницима угоститељских објеката и привредних субјеката обављали илегално обезбјеђење. Власнике су присиљавали да чине радње на своју и на штету туђе имовине. Осумњичени су тако прибавили знатну имовинску корист - саопштено је из полиције.

Директор Управе полиције МУП-а ТК Џевад Корман казао је да све осумњичене терете за кривична дјела изнуда, насилничко понашање и угрожавање сигурности.

Сазнајемо да су сви осумњичени одраније познати полицији по чињењу кривичних дјела. Ухапшени Рамић је рањаван током 2009. године. На њега је у мају пуцао Абид Хабибовић испаливши шест метака од којих га је један погодио у ногу. Ухапшени ће након криминалистичке обраде у Управи полиције бити предати у надлежност Кантоналног тужилаштва у Тузли. Након што их испита, поступајући тужилац ће одлучити о мјерама које ће предузети против њих. Сазнајемо да ће највјероватније против већине бити предложен једномјесечни притвор.

Претреси

Полиција је током акције “Објекат” претресла пет локација на подручју Тузле, Живиница и Бановића. Сазнајемо да су претресени станови и други објекти које користе осумњичена лица.

- Приликом претреса пронађена је и привремено одузета одређена количина различитог оружја и муниције, мобилни телефони, униформе које користе агенције за заштиту лица и објеката. Пронађени су и други предмети који могу послужити као доказ у даљим кривичним поступцима - рекли су у полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана