Мјере у Српској продужене до 21. децембра

ГС
Мјере у Српској продужене до 21. децембра

БАЊАЛУКА - Републички штаб за ванредне ситуације продужио је важење раније донесених мјера превенције ширења вируса корона до 21. децембра ове године.

Штаб је такође донио одлуку да жртве породичног насиља буду бесплатно тестиране на вирус корона приликом смјештаја у сигурне куће.

Овим мјерама забрањују се сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, те сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица (свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе).

Овим Закључком обавезују се грађани да на отвореном и у затвореном простору носе заштитну маску (прекривена уста, нос и брада) и придржавају се заштитне мјере физичког растојања од два метра. Од ове обавезе изузета су дјеца млађа од седам година живота, лица са инвалидитетом и дјеца са сметњама у развоју, и лица које обављају физичку спортску и рекреативну активност у оквиру спортских објеката.

- Такође, у складу са овим Закључком грађани су обавезни да се у затвореним просторијама, поред ношења заштитне маске и одржавања физичког растојања од два метра, придржавају и упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља - наводи се у саопштењу Владе Српске.

Непоштовање ових мјера забране санкционисаће се у складу са Законом о јавном раду и миру и Законом о заштити становништва од заразних болести.

- Такође, обавезују се правна лица, предузетници и физичка лица који у директном контакту пружају услуге грађанима да услуге пружају заштићени маском, обавезно спроводе мјере дезинфекције, обезбиједе маску грађанима који користе њихове услуге, а немају их, и придржавају се упутстава ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске за организовање рада у зависности од дјелатности коју обављају - додаје се у саопштењу.

До 21. децембра ограничава се радно вријеме на период од шест до 22 часа свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и др), као и приређивачима игара на срећу (кладионице, аутомат клубови, казина, томболе и др).

Овим Закључком, до истог датума, у периоду од 22 до шест  часова, драгстори могу радити искључиво путем шалтерске продаје.

До 21. децембра дозвољене су такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао Институт.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од стране Института за спречавање појаве и ширења "ковода-19" на радном мјесту.

Субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве (биоскопи, позоришта, музеји и сл.) дужни су да организују свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од Института за јавно здравство, са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце, те да на улазу у објекат поставе обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија у складу са упутством Института.

Републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења дужни су, према Закључку, организовати свој рад са грађанима тако да на улазу у службене просторије ограниче број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа. Такође, дужни су одржавати растојање особа у затвореним просторима од најмање два метра, уз  благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогућити рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Правни субјекти као и републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења требају организовати рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

Надзор над спровођењем овог Закључка спроводи Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Јединице локалне самоуправе дужне су да своје акте усагласе са овим Закључком, а у случају погоршане епидемиолошке ситуације на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим Закључком и о томе обавијесте Републички штаб за ванредне ситуације.

Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона  у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској и Наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због новог вируса корона  у Републици Српској се примјењују уз овај Закључак.

Овај Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације ступа на снагу даном доношења.

Републички штаб за ванредне ситуације данас је донио и Закључак о донацији личне заштитне опреме јавним здравственим установама с циљем заштите запослених и превенције ширења, сузбијања и отклањања вируса. За реализацију овог закључка задужен је Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Тестирање за смјештај у сигурне куће

Штаб је такође донио одлуку да жртве породичног насиља буду бесплатно тестиране на вирус корона приликом смјештаја у сигурне куће.

Након што је прихватио Информацију о потреби пружања услуге тестирања жртвама насиља у породици приликом смјештаја у сигурне куће на вирус корона, Републички штаб је задужио Институт за јавно здравство Републике Српске да лицима која су жртве насиља у породици, приликом смјештаја у сигурне куће, у складу са Законом о заштити од насиља у породици, омогући бесплатно тестирање на вирус корона.
За реализацију овог закључка задужује се Институт и надлежни центар за социјални рад, односно служба социјалне заштите.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана