Митровић: Према Дејтону не постоји високи представник у БиХ

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Предсједник Политичког савјета СНСД-а Славко Митровић рекао је да према међународном Дејтонском споразуму у БиХ не постоји функција "високи представник међународне заједнице".

"У БиХ може постојати само високи представник страна-потписница Анекса 10 Дејтонског споразума, а то су Република Српска, Федерација БиХ, Србија, Хрватска, док је `република БиХ` престала постојати у Дејтону", истакао је Митровић.

Коментаришући интервју Кристијана Шмита за Хрватску телевизију у којем наводи: "Врло је јасно да ме је именовала међународна заједница, да ме именовао Савјет за спровођење мира. Ја сам у служби, овдје сам, живим. Све позивам да баратају чињеницама, а не својим поимањем свијета", Митровић је рекао да Шмит има проблем са чињеницама, а оне су непобитне, саопштено је из СНСД-а.

"Не постоји никаква међународна заједница као орган било кога. Шмита је за високог представника покушала именовати неформална група западних амбасадора у БиХ, чему се успротивила Амбасада Русије, а потом и Амбасада Кине.

Савјет безбједности УН, који према Анексу 10 потврђује име високог представника као избор страна-потписница, одбио је именовати Шмита за високог представника", напоменуо је Митровић.

Према његовим ријечима, свој глас за Шмита нису дали САД, Велика Британија, Француска и још 10 чланица, чиме је одбијен покушај његовог именовања од појединих сарајевских амбасадора који су грубо прекршили мандат и Бечку конвенцију о дипломатским односима.

"У Дејтонском споразуму не постоји никакав савјет за спровођење мира у БиХ. Било је некада, до 2000. године, самоизабрано тијело самоизабраних земаља које је само себе тако називало, али је и то престало постојати прије 20 година. Самозвани управни одбор савјета за спровођење мира наставио је постојати и након тога, исто тако без утемељења у Дејтонском споразуму", истакао је Митровић.

Митровић је подсјетио да је посљедњи високи представник Валентин Инцко поднио је оставку, што је прихватио Савјет безбједности УН, па сада не постоји високи представник у БиХ.

"Шмит за себе каже да није дипломата, већ политичар. Поставља се питање – у чијој служби је и шта ради њемачки политичар у страној земљи који не `барата чињеницама, већ својим поимањем свијета`?" , закључио је Митровић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана