Митровић поздравља одлуку Уставног суда

Срна
Митровић поздравља одлуку Уставног суда

БАЊАЛУКА - Омбудсман БиХ Љубинко Митровић поздравља одлуку Уставног суда БиХ којом се одбацује као недопуштена апелација коју је поднио М.Ч. против пресуде Врховног суда Републике Српске због тога што је очигледно неоснована.

Митровић указује да се овом одлуком показују као неосновани и нетачни написи у чланку објављеном у “Дневном авазу” од 18. септембра 2017. године под насловом “Иако прима плату већу од 4.000 КМ да штити људска права: омбудсман помаже у дискриминацији Бошњака”, наводи се у саопштењу омбудсмана БиХ.

Он истиче да се, у складу са личним и професионалним опредјељењима, активно залаже и штити људска права свих особа на територији БиХ, без обзира на њихово национално опредјељење.

Митровић подсјећа да је Институција омбудсмана за људска права БиХ 2018. године сачинила Специјални извјештај о националној и полној структури запослених у полицијско-безбједносним агенцијама у БиХ, којим су руководиоцима свих ових агенција у БиХ упутили препоруке.

Ове препоруке односиле су се на то да у оквиру својих овлаштења предузму адекватне мјере чији ће резултат бити правична заступљеност конститутивних народа и осталих, али и правичнија заступљеност мушкараца и жена у структури запослених.

У предметном поступку, који је окончан оспореном одлуком Врховног суда, одбијени су апелантови тужбени захтјеви којим је тражио да се утврди да је тужени Република Српска, Влада Српске, Министарство унутрашњих послова Српске, почевши од 15. октобра 2016. године, спроводио дискриминацију на националној основи према апеланту, током спровођења систематизације и унутрашње организације радних мјеста у Полицијској управи Зворник.

У тужбеном захтјеву се наводи да су апеланта директно ставили у неравноправан и неповољан дискриминишући положај код распореда на послове и радне задатке у односу на полицијске службенике српске националности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана