Митрополит Хризостом служио на рушевинама манастира Удримза

Срна
Митрополит Хризостом служио на рушевинама манастира Удримза

ЗАВИДОВИЋИ - Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас на рушевинама средњовјековног манастира Удрим у Гостовићу код Завидовића, чија обнова ускоро почиње.

Светој архијерејској литургији, коју је на отвореном служио митрополит поводом славе овог храма - Светог Пантелејмона, присуствовао је велики број вјерника који су поштовали епидемиолошке мјере.

Лијепо вријеме погодовало је да обиљежавање празника протекне свечано на мјесту храма који је око три вијека био у рушевинама, а чија обнова треба да почне. Манастир Удрим се сматра задужбином краља Драгутина Немањића.

Пристигле су понуде за избор извођача радова, а митрополит је данас дао благослов да ових дана засједа комисија за избор извођача радова.

Администратор манастира Удрим протојереј-ставрофор Зоран Живковић рекао је да ће у наредних петнаест дана изабрати извођача и да би манастир послије обнове требало да изгледати као средњовјековне задужбине.

Према његовим ријечима, то ће бити црквица са куполом, а звоно ће сигурно бити одвојено од манастирске цркве.

“Стручњаци, односно пројектанти су водили рачуна да што више изворних елемената са манастира задрже, али су гледали и средњовјековне цркве, манастире да би могли поставити некакве претпоставке”, рекао је Живковић.

Он је додао да, можда чак и у овом мјесецу, почну радови који се односе на зидање цркве, док ће темељи конака вјеројатно бити санирани и доведени у стање да се заштите.

Постоји заинтересованост људи да помогну обнову овог средовјековног храма, иако су људи протјерани са овог простора.

Свештеник Живковић је напоменуо на је прошао велики период како на овом мјесту није било богослужења, али је указао да народ све више долази откако су почела молитвена сабрања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана