Митрополит Амфилохије: Власт хоће да црква буде њихова секта за новоцрногорски идентитет

Срна
Митрополит Амфилохије: Власт хоће да црква буде њихова секта за новоцрногорски идентитет

ПОДГОРИЦА - Власт у Црној Гори јесте за дијалог, али тако да Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве (СПЦ) буде извршилац њихове замисли о обнови идентитета Црне Горе, изјавио је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

“Заправо, Митрополију виде као некакву њихову секту, која би се уклопила у новоцрногорски идентитет”, рекао је митрополит за “Вечерње новости”.

Он истиче да Цркву непрекидно оптужују да јесте или је била против дијалога иако СПЦ на разговоре позива од самог почетка, још од стицања независности Црне Горе 2006. године.

Владика додаје и да режимски идеолози у правдању идеје о отимању црквених добара изузетно жучно оспоравају тезу да је држава у Црној Гори рођена у окриљу Цркве.

“Историја ми даје за право да (предсједника Црне Горе Мила) Ђукановића зовем издајником јер је Метохију, са којом постоји органска веза, предао разбојнику са Косова Хашиму Тачију, који је срамота патријархалног и честитог албанског народа”, изјавио је митрополит Амфилохије, уз оцјену да је све што црногорска власт ради засновано на лажима.

Говорећи о побуни народа против Закона о слободи вјероисповијести, митрополит Амфилохије је истакао да су литије мирне, а народ у њима испољава изузетну љубав, толеранцију и помирење.

“Нема повлачења, нити заустављања. Наш народ - од дјетета до старца - вратио се себи, а та енергија је незаустављива”, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је оцијенио да је проблем што се Закон о слободи вјероисповијести односи само на СПЦ, јер су све остале верске заједнице своје односе са државом уредиле још прије усвајања овог прописа.

“Не заборавимо и да у овом тренутку Закон има јачу правну снагу од уговора о коме ћемо разговарати, јер не би имао карактер међународног споразума, какав је закључен, на примјер, са Ватиканом. Све то као на једину могућност указује само на повлачење спорног закона и отварање истинског дијалога између државе и Цркве о његовој садржини”, рекао је митрополит Амфилохије.

Владика истиче да представнике СПЦ црногорска власт зове на дијалог, а непрекидно намећу одлуку Конгреса Демократске партије социјалиста да прихвате идеју о некаквој аутокефалној цркви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана