Мишић: Нови систем плата кроз општи колективни уговор

Srna
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА - Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је да синдикат двије године ради на новом систему плата, у чему је учествовао и низ експертских група.

"То би у преводу значило уређење плата у реалном сектору кроз, прије свега, општи колективни уговор, а након тога и гранске колективне уговоре", рекла је Мишићева Срни.

Она је нагласила да је у Републици Српској Уставом јасно дефинисано да се зараде и примања радника уређују искључиво законом и колективним уговором, а никако правилницима.

Мишићева је нагласила да је Синдикат обавио консултације са предсједником Владе и свим министрима, као и са предсједником Српске, јер све што се ради, како је рекла, тиче се буџета.

Према њеним ријечима, на састанку са предсједником Републике Српске, премијером и министром финансија одржаном прошле седмице, закључено је да социјални партнери треба да формирају преговарачки тим који ће радити на изради општег колективног уговора, а према закључку Владе која је именовала своје чланове у радну групу за израду овог уговора.

"Синдикат је, такође, именовао своје чланове у радну групу за израду општег колективног уговора, јер та група мора бити трипартитна - Влада, Синдикат, послодавци. Послодавци то нису урадили и зато је данас био састанак како би се послодавци одредили да ли они желе и да ли ће учествовати, јер до сада то нису урадили без обзира што их је Влада позвала закључком да то ураде", рекла је Мишићева.

Она је нагласила да је током данашњег састанка са предсједником Владе Српске Радованом Вишковићем разумјела да су сва три социјална партнера прихватила да се коначно формира радна група како би током ове седмице могла да крене са радом, те да се до краја октобра дође до документа важног за економске реформе, буџет Српске и послове привредних субјеката и друштава.

Мишићева је истакла и да је отворена расправа и да тек слиједи прича о повећању најниже плате у Републици Српској, као што се то иначе ради у посљедњем кварталу текуће за идућу годину.

"Веома брзо ће се отворити преговори о утврђивању новог износа најниже плате и ништа није спорно за Владу да се о томе преговара, а то смо могли чути на састанку", закључила је Мишићева.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић нагласио је током састанка са представницима Савеза синдиката, Уније послодаваца и Привредне коморе да је од велике важности да се у предстојећем, преговарачком процесу утврди текст општег колективног уговора како би се договорена рјешења могла имплементирати у документе економске политике и буџета за 2024. годину.

Вишковић је у разговору са предсједницима Савеза синдиката Ранком Мишић, Уније послодаваца Сашом Тривићем и Привредне коморе Пером Ћорићем позвао све актере социјалног дијалога да предложе своје чланове у радну групу за израду општег колективног уговора, на чијем ће челу, у име Владе, бити министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, саопштено је данас из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Премијер Српске је апеловао да сви учесници дијалога дају свој допринос да се дође до прихватљивог и одрживог рјешења које би могло да се примјени у пракси и побољша укупни пословни амбијент у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана