Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град: Тужба против Хрватске једини излаз

Милијана Латиновић
Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град: Тужба против Хрватске једини излаз

Ако Хрватска спроведе у дјело своју идеју да на Трговској гори, у нашем комшилуку, изгради одлагалиште нуклеарног отпада живот у нашој општини ће стати. Плодно земљиште биће затровано, а развој туризма за који имамо све предиспозиције биће заустављен, рекао је “Гласу Српске” начелник Новог Града Мирослав Дрљача.

- Та намјера, или боље речено пријетња Хрватске је као Дамоклов мач над главама становника Новог Града. Млади људи планирају заувијек да  оду одавде уколико се те намјере обистине - рекао је Дрљача.

ГЛАС: Како би се изградња одлагалишта одразила на развој општине?

ДРЉАЧА: Треба да имамо у виду чињеницу да је ријека Уна заштићена у форми Националног парка у току који припада ФБиХ, док је дио ријеке у Српској проглашен Парком природе. С обзиром на све то овај крај је интересантан за туристе различитих афинитета, од риболова до рафтинга. Све то је шанса за развој туризма, а ако нам нуклеарни отпад заврши надомак Уне, од тога неће бити ништа. Пољопривреда би се нашла у проблему, јер ниједан купац не би желио наше производе ако би знао да долазе са њива из тако угроженог подручја.

ГЛАС: У циљу борбе најавили сте и тематску сједницу локалног парламента. За када је  заказана?

ДРЉАЧА: Тачан датум још није прецизиран. Сви смо свјесни шта се дешава, а крајњи излаз у овој причи била би тужба БиХ против Хрватске. Желимо да на тематску сједницу дође неко од представника власти из Српске, али и са нивоа БиХ, да након ових мјесеци епидемије и борбе за здравље становништва, наша борба против одлагалишта поново доспије у жижу јавности. Тужба је једини механизам који ће дати прави резултат. Становници Новог Града су задовољни досадашњом борбом и добро утрасираним путем. Формираћемо експертски тим који ће имати 21 члана и правни тим са пет чланова који ће наставити ову борбу, али тужбу ће морати да припрема нека међународна адвокатска канцеларија.

ГЛАС: Како оцјењујете сарадњу са званичницима у БиХ у вези са овим проблемом?

ДРЉАЧА: Сви су заинтересовани за рјешавање овог питања. Имамо одличну сарадњу са ентитетским министрима, али и са министрима на нивоу БиХ. Постоји добра намјера да се одбранимо и ово је чини ми се једина ствар у БиХ око које су мишљења неподијељена. Не треба нам нуклеарни отпад у близини. Таквих локација има на претек на подручју Хрватске, али они из неког свог разлога ни не размишљају да помакну то одлагалиште и да на тај начин покаже добросусједске односе.

ГЛАС: Имате ли икога с хрватске стране с ким успијевате пронаћи заједнички језик?

ДРЉАЧА: Становници и руководство општине Двор су се изјаснили да не желе одлагалиште на својој територији, једнако су узнемирени као и ми, међутим ни њих, баш као ни нас, нико не пита за мишљење. Први човјек Петриње је такође рекао да нико у том крају не жели отпад из нуклеарке Кршко на том мјесту, али њих нико не слуша.

ГЛАС: Хоћете ли истрајати у овој борби?

ДРЉАЧА: Наравно, ми немамо избора ни алтернативе, борба је наш једини пут.

 

Рјешење

 

ГЛАС: С обзиром на то да је Хрватска чланица ЕУ постоји ли могућност обраћања вишим инстанцама у вази са овим питањем?

ДРЉАЧА: Наравно да постоје више инстанце, али те контакте треба да оствари БиХ, а не општина Нови Град. Проблем истрошеног горива и отпада је веома озбиљан и на цијелом свијету постоје само двије локације за такво одлагање, једна је у Америци, а друга на једном острву у Финској. Нико то питање није ријешио на квалитетан начин.

Околић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана