Мирко Шаровић, предсједник СДС-а: Овај Савјет министара могао би остати до локалних избора

Жељка Домазет
Мирко Шаровић, предсједник СДС-а: Овај Савјет министара могао би остати до локалних избора

Овај сазив Савјета министара могао би да опстане и до сљедећих локалних избора. Можете рећи да претјерујем, али вријеме ће показати да ли сам реалан, тврди предсједник СДС-а и министар спољне трговине у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић.

У разговору за “Глас” Шаровић открива да ли ће се СДС активно укључити у формирање нове већине, да ли би могло доћи до распуштања Дома народа Парламента БиХ и какво је стање у његовој странци мјесец дана након што је изабран.

ГЛАС: Отворено говорите да ћете се и Ви и СДС укључити у формирање власти на нивоу БиХ. На који начин то мислите реализовати, с обзиром на то да у Представничком дому имате два посланика, а у Дому народа једног делегата?

ШАРОВИЋ: Морам вас исправити. СДС је у Представничком дому освојио три мандата, али тај један који је одраз воље СДС-ових бирача је тренутно отет. Тај мандат је увијек наш мандат, без обзира на тренутни статус посланика. Са нашим коалиционим партнером ПДП-ом по вољи бирача ми имамо пет посланика, што нам даје потпуни легитимитет, али се на томе не заустављамо. Ипак, не тврдимо да ћемо ми формирати нови сазив Савјета министара.

ГЛАС: Да ли би реализација тог плана БиХ наново довела у блокаде?

ШАРОВИЋ: Ако мислите на механизам блокаде кроз Дом народа, мој одговор је негативан. Онај ко блокира Дом народа дуже од 30 дана по закону са тим мора престати или ће Дом бити  распуштен.

ГЛАС: Уколико бисте ипак успјели да уђете у нови сазив Савјета министара, значи ли то да бисте пристали да БиХ иде у НАТО, што би било мимо става Народне скупштине Републике Српске?

ШАРОВИЋ: Став Народне скупштине поштујем. Позиција СДС-а у односу на ову војну алијансу је увијек била позната и транспарентна. Кадрове СДС-а НАТО је само хапсио и прогонио, док је са њима, прије свега СНСД-ом, у блиској прошлости освајао власт. Са НАТО-ом СДС није потписивао никад било какве приступне документе. Кадрови СНСД-а у томе имају богато искуство.

ГЛАС: Изабрани сте прилично тијесно за лидера СДС-а. С обзиром на турбуленције у странци, сматрате ли да сте добили врућ кромпир у руке?

ШАРОВИЋ: Због ових турбуленција и врућег кромпира о којем говорите вјероватно сам по жељи чланства и изабран на позицију првог човјека у СДС-у. У оваквим ситуацијама обично се не дијеле награде.

ГЛАС: Шта очекујете да ће странка постићи на предстојећим локалним и наредним општим изборима, с обзиром на велики крах који је доживјела на прошлим и с обзиром на стање у коме је сада?

ШАРОВИЋ: Странка је имала лош изборни циклус и за опште и за прошле локалне изборе. У нашем садањем фокусу су само локални избори наредне године. Очекујем много изненађења.

ГЛАС: Да ли Ваш противкандидат Милан Миличевић и доскорашњи лидер Вукота Говедарица имају обезбијеђену неку челну позицију у СДС-у? Изборима у странци, макар непосредно након њих, није био задовољан ни Драган Мектић.

ШАРОВИЋ: И Миличевић и Говедарица су важне личности и имају своје мјесто у СДС-у. Са Мектићем имам одличну сарадњу и у нашим односима нема никаквих шумова. Што би он или било ко други из СДС-а прелазио у другу странку кад је СДС најбоље мјесто за политичко дјеловање.

 

Шири интерес

ГЛАС: Да ли постоји икаква шанса да странке из Српске на нивоу БиХ наступе заједно јер је очито да напади на Српску неће престати, а има и неких колега из Ваше странке које нису против те опције?

ШАРОВИЋ: Немам проблем да се договоримо о питањима која су од општег ширег интереса. Само мјерење и оцјену шта је општи заједнички интерес ћемо равноправно утврдити сви ми који смо у заједничким институцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана