Минус “Жељезница” десет милиона КМ

Маријана Миљић Бјеловук
Минус “Жељезница” десет милиона КМ

БАЊАЛУКА - “Жељезнице РС” (ЖРС) прво полугодиште ове године завршиле су са губитком од десет милиона марака, док је у истом периоду лани ово јавно предузеће имало добит у каси од 5,73 милиона КМ.

У финансијском извјештају “Жељезница”, који је објављен на Бањалучкој берзи, наведено је да је укупан акумулирани губитак овог предузећа достигао 91,87 милиона марака.  

Највише новца предузеће је зарадило од продаје учинака, како на домаћем, тако и иностраном тржишту и повезаним правним лицима и то 15,47 милиона марака. Остварени приходи по том основу пали су за 5,34 милиона марака у односу на исти период 2019. године.

Највише новца као и у претходним годинама “ЖРС” су потрошиле на трошкове зарада, накнада зарада и остале личне расходе и то 19,68 милиона марака. Та издвајања већа су за 1,41 милион марака у односу на прво полугодиште 2019. године.

Просјечан број запослених по основу стања на крају мјесеца у “Жељезницама” износио је 2.238, што је за 161 мање у односу на исти период лани.

И укупне обавезе “Жељезница” иду узлазном путањом и оне су на крају јуна износиле 337,91 милион марака, што је за скоро милион марака више него на крају прве половине 2019. године. Од укупног износа обавеза, на краткорочне се односи 250,43 милиона, а на дугорочне 87,47 милиона марака.

Вршилац дужности генералног директора “Жељезница” Славко Глигорић јуче се није јављао на наше позиве, тако да нисмо добили одговор шта је разлог зашто ово предузеће поново биљежи губитке и колико је на пословање утицала појава вируса корона. У синдикатима тврде да је на резултат пословања највише утицала епидемиолошка ситуација.

- Чињеница је да је дошло до смањења превоза због епидемије вируса корона. Не знамо како ћемо завршити ни трећи квартал јер епидемија не јењава, а “Митал” нам је најавио колективни годишњи одмор. Све то утиче на мање приходе предузећа - рекао је предсједник Самосталног  синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности “ЖРС” Златко Марин.

Нагласио је да управа редовно исплаћује плате и остале накнаде.

- Немамо за сада проблема. Не знамо каква ће ситуација бити даље. Углавном, исплате према нама су редовне и надамо се да ће тако и остати - навео је Марин.

“Жељезнице” се тренутно налазе у фази реструктурирања, која се одвија у три правца - финансијско, организационо и власничко реструктурирање. Од 2021. године “ЖРС” треба да послују по новом систему. Поступак реструктурирања финансира Свјетска банка, која је раније одобрила кредит од 100 милиона КМ.

Рочиште

Окружни привредни суд у Добоју, који је надлежан за реструктурирање “Жељезница”, разматра на који начин ће бити одржано рочиште за испитивање пријављених потраживања.

- Рочиште не може бити одржано јер мјере које су донесене због епидемиолошке ситуације не дозвољавају окупљање више од 50 лица у затвореном простору, а повјерилаца који траже наплату дуга од стране јавног предузећа је више од 140 - рекао је повјереник за поступак реструктурирања “ЖРС” Драган Даниловић. Он је навео да због тога суд у Добоју разматра могућност да рочиште буде одржано у наставцима, али за то треба да добије сагласност свих осталих судских институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана