Министри појачање у преговорима са Хрватском у борби за прекатегоризацију граничног прелаза

Ведрана Кулага
Министри појачање у преговорима са Хрватском у борби за прекатегоризацију граничног прелаза

НОВИ ГРАД - Локална власт у Новом Граду званично је позвала за сто српске представнике у Савјету министара БиХ како би разговарали о прекатегоризацији граничног прелаза са сусједном Хрватском и на тај начин поново подигли рампу за теретни саобраћај преко ријеке Уне, а министри би се, судећи према изнесеним ставовима, ускоро могли укључити у рјешавање овог проблема.

Начелник Новог Града Мирослав Дрљача упутио је допис предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији, министру транспорта и комуникација Војину Митровићу и министру спољне трговине и економских односа БиХ Сташи Кошарцу у којем је затражио састанак на којем би било разговарано о прекатегоризацији граничног прелаза у Новом Граду.

Ријеч је, наиме, о теми којом се општинска власт бави од 2013. године, када је прелаз након уласка Хрватске у ЕУ затворен за превоз робе која не подлијеже директном царинском прегледу. Први људи општине истичу да је у порасту робна размјена између БиХ и ЕУ те да би отварање прелаза у Новом Граду за теретни саобраћај било од користи свима.

- Желимо да тај прелаз поново има ранији статус. Дуго смо се бавили овом темом, посебно путем Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора о граници између БиХ и Хрватске. Мислимо да смо ријешили све техничке услове и недоумице. У допису тражимо састанак како бисмо се договорили на који начин да буде ријешен овај проблем. Сматрамо да није довољно да се овим питањем бави само мјешовита комисија и да разговор ресорних министара може довести до рјешавања овог питања - рекао је Дрљача.

Са Тегелтијом и Кошарцем нисмо успјели да ступимо у контакт, а Митровић је за “Глас Српске” истакао да је потребно разговарати о овој теми.

- Многи се морају укључити у тај посао. Разговараћемо на ту тему и видјети шта се и на који начин може урадити. Наш задатак, као министара, јесте да рјешавамо проблеме у Српској и у ФБиХ, а конкретно у овом случају ради се о побољшању промета робе и услуга, што је значајно за становништво као и за привреду - рекао је Митровић.

Састанак Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора о граници између БиХ и Хрватске, на чијем дневном реду би поново био гранични прелаз Нови Град, требало би да буде одржан у фебруару у Загребу. Као један од услова за отварање моста помиње се и његова санација. Надлежни у Новом Граду раније су за “Глас” истакли да ће, када то буде урађено, бити и урађена прекатегоризација, а мост отворен привремено на три мјесеца.

Нови Град је, као заинтересована страна за прекатегоризацију граничног прелаза, раније ангажовао овлашћени институт, чији је налаз потврдио да мост испуњава услове за теретни саобраћај, а налаз о квалитету моста радила је и хрватска страна. Привредни субјекти који послују са фирмама из ЕУ од затварања граничног прелаза за теретни саобраћај имају губитке због повећања трошкова транспорта робе, а иницијативу за отварање прелаза за теретни саобраћај раније су потписима подржали челници 73 привредна субјекта из БиХ и Хрватске.

Опасни отпад

Осим моста преко ријеке Уне, како је наведено у допису, једна од тема састанка представника локалне власти у Новом Граду са званичницима у Сарајеву била би планирана изградња одлагалишта радиоактивног отпада у касарни Черкезовац у хрватској општини Двор, надомак границе са БиХ.

И тај проблем је присутан више година, а планирана локација налази се у непосредној близини Новог Града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана