Министарство: Произвођачи вакцина пред БиХ постављају нове захтјеве

ГС
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Босна и Херцеговина је наручила, платила и обезбиједила све услове за прихват вакцина. Сви до сада постављени услови су испуњени, а пред БиХ се постављају нови захтјеви произвођача вакцина што нас наводи на помисао да се ради о куповини времена услијед недовољне производње на глобалном нивоу, саопштено је данас из Министарства цивилних послова БиХ.

Они позивају Ковакс, СЗО, УНИЦЕФ и произвођаче вакцина да дођу у БиХ и лично се поновно увјере у спремност за прихват било које вакцине, умјесто што се изнова постављају додатни услови који само пролонгирају испоруку.

- Босна и Херцеговина је испунила све обвезе у складу захтјевима Ковакс механизма - подвлачи се у саопштењу.

Додају да је у траженом року извршена уплата комплетног износа за наручених 1.232.000 доза.

- За потребе поштивања процедуре ултра-хладног ланца у овом тренутку БиХ располаже хладњацима за прихват преко милион и 100.000 доза Фајзерове вакцине. Сви хладњаци су калибрирани и мапирани од стране акредитираних лабораторија и самим тим већ увелико спремни за долазак вакцина - наводе из Министарства цивилних послова.

За потребе увоза, како наводе идентификовали су релевантне институције, ставили их на располагање 24/7 те донијели Одлуку о координацији процедура интервентног увоза лијекова намијењених лијечењу или спрјечавању заразне болести изазване вирусом САРС-ЦоВ-2 коју проводи Министарство цивилних послова БиХ.

Спремност Босне и Херцеговине за прихват Фајзерове вакцине потврђена је од Ковакса, УНИЦЕФ-а и задњим извјештајем Свјетске здравствене организације Регионални уред за Европу у којем недвосмислено стоји да је БиХ спремна за прихват купљене и плаћене количине вакцине Фајзер произвођача.

Подсјећају да се најновије писмо ГАВИ тајништва односи на нове захтјеве Фајзера у вези са дистрибуцијом њихове вакцине. У писму се наводи да је произвођач Фајзер затражио додатне и директне разговоре са свим земљама идентификованим за пријем вакцина у првом таласу, а на тему додатне контроле успостављених хладних ланаца као и правно административних процедура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана