Министарство финансија: Учешће Видовићеве на сједници управног одбора УИО легитимно и транспарентно

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић учествовала је на сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ и, штитећи интересе Српске и њених грађана, гласала за одлуку о првом привременом поравнању према којој Федерација БиХ треба да Републици Српској дозначи готово 12 милиона КМ.

Видовићева је на сједници УИО учествовала у функцији члана Управног одбора УИО из Републике Српске, поштујући Закључак Народне скупштине Републике Српске усвојен на 20. посебној сједници 30. јула, саопштено је из Министарства финансија.

У складу са Закључком Народне скупштине дефинисано је да се у доношењу одлука на нивоу БиХ треба учествовати ради спречавања доношења одлука супротних интересима Републике Српске.

Усвојена одлука је веома значајна за Републику Српску, јер ће републички буџет реализовати више прихода од индиректних пореза у односу на планирано, саопштено је из Министарства финансија.

"Информацију о учешћу Видовићева на сједници смо истог дана када је одржана објавили у медијима, због чега су коментари да се ради о недозвољеној или непримјереној радњи упућени само у сврху дизања дневнополитичких тензија оних који не воде рачуна о интересима грађана Републике Српске, него о својој властитој промоцији", наводи се у саопштењу.

Видовићева је као члан Управног одбора УИО на 53. сједници гласала против предложеног Правилника о начину поступања овлаштених службених лица Управе приликом заустављања возила на путевима унутар царинског подручја БиХ. У досадашњем поступку инспектори су тражили асистенцију полиције, јер једино саобраћајна полиција има овлаштења да контролише и зауставља возила.

Према новој одлуци, искључује се учешће полиције, против чега је Министарство унутрашњих послова Републике Српске, те се радило о спречавању доношења акта штетног по интересе Републике Српске. Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је одлуку о првом привременом поравнању према којој Федерација БиХ треба да дозначи Републици.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана