Министарство финансија: Буџет Српске стабилан, све обавезе извршавају се на вријеме

Срна
Министарство финансија: Буџет Српске стабилан, све обавезе извршавају се на вријеме

БАЊАЛУКА - Буџет Републике Реублике је стабилан, а све обавезе према буџетским корисницима, укључујући редовну исплату плата и пензија, извршавају се на вријеме, саопштено је из Министарства финансија.

Министарство финансија и Влада су опредијељени да обезбиједе стабилно и поуздано функционисање буџета Републике, те помогну привреди и становништву због чега се ради на увођењу нових мјера за санацију стања изазваног штетним посљедицама вируса корона по привреду Српске.

Из Министарства су истакли да ће Буџет задржати стабилност захваљујући мјерама које су правовремено предузете, претходно планираном буџетском суфициту и буџетским резервама, те формирањем посебног рачуна Фонда солидарности.

У саопштењу се напомиње да ће буџет и даље задржати стабилност захваљујући преговорима са Свјетском банком, Међународним монетарним фондом и другим међународним финансијским институцијама, укључујући и значајну помоћ власти Србије и Кине.

- У овим тешким временима посебну захвалност исказујемо властима Србије које су и претходних година, али и у овим тешким временима и условима глобалне пријетње по економију и становништво, исказале несебичну подршку према Републици Српској - саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

У Министарству финансија су истакли да је је у врху приоритета заштита здравља становништва, као и подршка привреди, због чега је у марту обезбијеђена хитна исплата поврата пореза и доприноса за повећање плата у Републици Српској.

- Сви подстицаји из 2019. године за пољопривредне произвођаче су измирени, а редовно се измирују и подстицаји из 2020. године. Планиране су и нове мјере подршке пољопривредним произвођачима с циљем омасовљења производње, укључујући и додатни регрес за набавку домаћег сјемена у висини од 50 одсто његове цијене - наглашено је у саопштењу.

Од појаве вируса корона, те проглашења ванредне ситуације у Републици Српској, Министарство финансија активно ради на свеобухватним мјерама у оквиру своје надлежности које би привреди и грађанима требало да омогуће да са што мањим посљедицама превазиђу постојеће потешкоће које би могао да проузрокује пад прихода у наредном периоду.

Мјере у области пореза обухватају одгоду плаћања пореза на добит и свих обавеза по завршном рачуну за 2019. годину до 30. јуна 2020. године, а оне ће бити исплаћене у ратама до краја 2020. године, пролонгиран је рок за подношење годишњих пореских пријава до 30. априла да би се пореским обвезницима олакшало извршење обавеза имајући у виду ванредну ситуацију.

На интернет страници Пореске управе сва правна лица и предузетници могу преузети форму писане изјаве за одгођено плаћање пореских обавеза, коју је потребно послати на електронску адресу [email protected].

Једна од предложених мјера је и смањење за 60 одсто паушалног плаћања пореза на укупан приход малих предузетника са једним или двоје запослених.

Значајну улогу у наредном периоду имаће банкарски сектор, који је добро капитализован и одлучан да пружи олакшице грађанима и привреди, али и Инвестиционо развојна банка која је већ предузела одређене кораке, уводећи мораторијум на отплату кредита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана