Турковићева тајно гура свог кандидата

Александар Стојановић
Турковићева тајно гура свог кандидата

САРАЈЕВО - Министарка иностраних послова у Савјету министара БиХ Бисера Турковић покренула је кампању за учлањење БиХ у Канцеларију за борбу против тероризма при Уједињеним нацијама, али спорно је што са овом кандидатуром није упознато ни Предсједништво БиХ, које је задужено за спољну политику, али ни друге релевантне институције.

Да је БиХ поднијела кандидатуру видљиво је из писма које је Турковићева упутила министру спољних послова Турске Мевлуту Чавушоглуу у којем позива ову државу да лобира за кандидата БиХ, а у чији садржај је “Глас Српске” имао увид.

Међутим, како су нам казали добро обавијештени извори са овом дипломатском активношћу Турковићеве није упозната ниједна институција на нивоу БиХ, али ни на нивоу ентитета.

- Узимајући у обзир да је БиХ у многим извјештајима означена као један од европских полигона за терористе, а да важну улогу у томе игра и СДА, странка Бисере Турковић, представник у овом важном тијелу би морао бити заједнички договорен. Турковићева је у истом писму позвала и на лобирање за Јасмину Ћосић Дедовић за именовање у Међународни кривични суд у Хагу и ово представља искључиво постављање кадрова СДА у релевантним међународним институцијама, а то би могло имати озбиљне посљедице - рекао је добро упућен извор за “Глас Српске”.

Канцеларија за борбу против тероризма основана је 2017. године, на иницијативу генералног секретара УН Антонија Гутереша. На њеном челу налази се Рус Владимир Воронков, а његов замјеник је бивши замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегоријан.

Иако није јасно за коју функцију конкретно је БиХ поднијела кандидатуру, претпоставља се да је у питању Савјетодавни одбор који чини 21 држава чланица, међу којима је, између осталог и Турска.

Наш лист покушао је добити одговоре у министарству, али и послије више упућених питања они су остали нијеми. С друге стране, у Министарству безбједности БиХ и Министарству унутрашњих послова РС, који су надлежни за борбу против тероризма казали су да нису упознати да је БиХ предала кандидатуру у овој међународној институцији, нити знају ко је предложен за представника.

Бивши министар безбједности Драган Мектић рекао је за “Глас Српске” да је БиХ у његовом мандату сарађивала са Канцеларијом УН, али да није упознат са могућом кандидатуром БиХ.

- У питању је тијело при УН, ми смо са њима остваривали контакт и имали одређену сарадњу, али не знам за коју функцију би се могао било ко кандидовати. Ми смо сарађивали са свим релевантним тијелима када је ријеч о проблему тероризма, не разумијем шта се овим жели постићи - рекао је Мектић.

Незаконито дјеловање

Дом народа ПС БиХ у октобру ове године расправљао је о “незаконитом раду” Министарства спољних послова на приједлог делегата Душанке Мајкић. Као разлог за подношење иницијативе Мајкићева је навела низ незаконитих потеза Бисере Турковић, а посебно игнорисање чињенице да је за вођење спољне политике задужено Предсједништво БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана