Министар здравља обишао Клинику за инфективне болести: Епидемија под контролом, капацитети довољни

Срна
Министар здравља обишао Клинику за инфективне болести: Епидемија под контролом, капацитети довољни

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је епидемија вируса корона у Српској под контролом и да су капацитети Универзитетског клиничког центра (УКЦ) и других здравствених установа у Републици за сада довољни за његу пацијената.

Шеранић је навео да се у Клиници за инфективне болести УКЦ-а поштују сви принципи и мјере личне заштите пацијената и здравственог особља, те да су дисциплина и одговорност медицинара и становништва најбољи одговор на појаву и ширење епидемије корона вируса.

Он је поновио да је у Српској линеаран или постепени раст епидемије и заражених, а не експоненцијални, што сматра позитивним.

- То је доказ да епидемију држимо под контролом и немамо оптерећеност здравственог система. Број пацијената који долазе у наше здравствене установе није велики, што је и био циљ наших активности и мјера усмјерених према заједници - рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Када је ријеч о недостатку лијекова и медициских средстава, Шеранић је напоменуо да је проблем што је Европа зауставила испоруке поменуте робе, упркос томе што је реализована њена куповина.

- Почели смо одређене преговоре са колегама из ЕУ да нам допусте испоруке које смо већ платили да не бисмо долазили у било какве недостатке - рекао је Шеранић.

Појашњавајући закључак Републичког штаба за ванредне ситуације који се односи за забрану кретања викендом, Шеранић је навео да је током викедна, односно до сутра до 18 часова дозвољено кретање људи унутар локалне заједница.

Шеранић је данас са генералним директором УКЦ-а Владом Ђајићем и замјеником генералног директора Ненадом Стевандићем посјетио пацијенте обољеле од вируса корона на Клиници за инфективне болести УКЦ-а, као и особље те клинике.

Он је похвалио све здравствене раднике у Српској, као и пацијенте који се одупиру вирусу.

 

Ђајић је истакао да је Шеранићу показао да се у Клиници за инфективне болести поштују све процедуре лијечења обољелих од вируса корона.

Ђајић је рекао да им је истовремено био циљ да Шеранићу, који је и члан Републичког штаба за ванредне ситуације, покажу да се поштују и сви принципи заштите пацијената и запосленог особља.

Он је позвао грађане Српске да остану код куће како због себе, тако и због оних које воле и који их воле, али и због здравствених радника.

Ђајић је захвалио новинарима што јавности тачно преносе све информације у вези са мјерама надлежних институција Републике Српске чији је циљ спречавање ширења епидемије.

Начелник Клинике за инфективне болести УКЦ-а Антонија Верхаз изјавила је да на овој клиници тренутно има довољно медицинских средстава за лијечење пацијената.

Верхазова је навела да је цијела Клиника за инфективне болести прво стављена на располагање пацијентима обољелим од вируса корона.

- Пацијенте лијечимо по најсавременијим протоколима дијагностике и терапије. У потпуност смо опремљени и спремни и овдје се лијече најтеже клиничке форме обостраних упала плућа. На пулмологији, „резервном положају“, лијече се пацијенти са средње тешком и лакшом клиничком формом - нагласила је Верхазова.

Она је истакла да посјета министра Шеранића представља велику подршку здравственим радницима јер се на тај начин шаље поруку да је све под контролом и да нема разлога за страх.

Стевандић је изјавио да УКЦ Републике Српске има довољан број респиратора, што говори да Српска за сада не може да доживи сценарио неких земаља у којима се чека прикључивање на те уређаје.

- Очекујемо нове респираторе и потпуно смо спремнни за суочавање и са тежим облицима кризе - рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да су многи животи спашени на Клиници за инфективне болести УКЦ-а, чиме је показано да је Српска одговорила на изазов појаве вируса корона.

- То је сврха и смисао нашег постојања и даноноћног рада као здравствених радника. Желим да похвалим све институције, као и инфектологе и друго особље које дисциплиновано ради на сузбијању вируса. Дисциплина, одговорност и добра стратегија доносе резултате и што је најважније спашавају животе - рекао је Стевандић.

Стевандић је подсјетио и да су неки пацијенти преминули на УКЦ-у, али у процентима који нису већи од оних у развијеним земљама.

-Разговарали смо са пацијентима који ће ускоро на другу локацију, па својим кућама. То је мјесто гдје је много људи оздравило - поновио је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана