Министар тражи суспензију начелника полиције који је малтретирао младића ВИДЕО

Срна
Foto: Аваз.ба

САРАЈЕВО - Федерални министар унутрашњих послова Аљоша Чампара затражио је да буде суспендован начелник Сектора униформисане полиције Федералне управе полиције (ФУП) Зоран Чегар јер је малтретирао младића.

Поводом снимка објављеног у федералним медијима на којем се види како Чегар примјењује физичку силу према младићу који не пружа отпор, Чампара је саопштио да федерални МУП најоштрије осуђује сваки вид полицијске бруталности.

“Згрожени смо снимком који су јуче објавили медији, а на којем се види еклатантан примјер полицијске бруталности и тешке злоупотребе униформе ФУП-а од стране начелника Сектора униформисане полиције ФУП-а Зорана Чегара”, навео је Чампара.

Он је истакао да је дрско и непрописно понашање Чегара нанијело огоромну штету угледу ФУП-а, због чега је позвао замјеника директора ове управе Енсада Кормана да предузме законом прописане мјере и донесе одлуку о суспензији Чегара и да се одреди у односу на срамотно понашања полицијских службеника Неџада Калабушића и Латифа Кабаша који су нијемо посматрали малтретирање младића.

“ФУП се мора јасно дистанцирати од девијантних понашања појединаца и послати поруку грађанима БиХ како полицијска бруталност неће бити толерисана без обзира у којем чину се налазио полицијски службеник”, навео је Чампара.

Он је позвао Јединицу за професионалне стандарде ФУП-а да професионално и без притисака спроведе интерни поступак против Чегара, а замјеника директора ове управе да транспарентно обавијести јавност о исходу интерног поступка.

“Према Закону о полицијским службеницима ФБиХ суспензија полицијских службеника ФУП-а у искључивој је надлежности директора, односно у овом случају замјеника директора ФУП-а, због чега позивам Кормана да стане у заштиту интегритета полиције у ФБиХ”, навео је Чампара.

Снимак који приказује инцидент у којем Чегар удара радника на паркингу настао је 10. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана