Суд Лучићу одредио кућни притвор

ГС
Суд Лучићу одредио кућни притвор

САРАЈЕВО - Суд БиХ одредио је кућни притвор министру за људска права и избјеглице БиХ Милошу Лучићу.

Поред тога, њему је забрањено састајање и контактирање са другим осумњиченим лицима у овом кривичном поступку, као и контактирање на било који начин са свједоцима Тужилаштва БиХ у овом кривичном предмету.

- Изречене мјере забране могу трајати док за тим постоји потреба или до нове одлуке Суда. Контрола оправданости трајања мјера ће се вршити свака два мјесеца - саопштено је из Суда БиХ.

Из Тужилаштва БиХ су навели да ће до краја дана упутити жалбу на одлуку суда и неодређивање притвора Лучићу.

- Жалбу ћемо упутити јер се пуштањем у кућни притвор већ нанијела штета интересима истраге - одговорили су из Тужилаштва БиХ на ову одлуку Суда БиХ.

Tужилаштво БиХ предложило је одређивање притвора Лучићу (36), који је под истрагом због злоупотребе положаја и овлашћења и више коруптивних кривичних дјела.

- Мјера притвора предлаже се из због постојања опасности да би боравком на слободи осумњичени могао ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето - саопштено је јуче из Тужилаштва БиХ.

Наводи се да је притварање осумњиченог потребно јер би он боравком на слободи као и боравком на радном мјесту, био у свакодневном контакту са особама које су свједоци, саучесници или су повезане са догађајима обухваћеним предметом.

Лучића сумњиче за незаконито трошење новца Министарства за људска права и избјеглице БиХ, незаконито сервисирање  возила Министарства код неовлашћених особа те фа је чинио разне злоупотребе при запошљавању.

Министра су ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) у акцији „Дијамант 2“.

Како сазнаје „Глас“ током те акције наводно је ухапшен механичар који је Лучићу помагао у незаконитом сервисирању возила те га терете за помагање у злоупотреби службеног положаја.  Током акције привођен је и један угоститељски радник због сумње да је Лучићу давао  рачуне на основу којих је министар узимао новац из буџета на име ручкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана