Министар Грубеша након убиства Лане Биједић иницирао увођење казне доживотног затвора

Агенције
Министар Грубеша након убиства Лане Биједић иницирао увођење казне доживотног затвора

Сарајево - Министар правде Босне и Херцеговине Јосип Грубеша, потакнут насилном смрћу Лане Биједић, формирао радну групу у чијој је надлежности измјена Кривичног закона у циљу пооштравања казни за најбруталније извршена казнена дјела усмјерена против дјеце, жена, старијих и немоћних особа.

Истакнуо је како је дужност државе да спријечи овакве и сличне случајеве у будућности.

"Жао ми је што се морао догодити један овако трагичан догађај да би нас потакнуо да пооштримо казне за нека кривична дјела, али смо свакако извршили више анализа и студија које су показале оправданим овакве мјере", потцртао је министар Грубеша, саопштено је из Министарства правде БиХ.

Истовремено, навео је како се нада да ће Босна и Херцеговина одреаговати као и њени сусједи у циљу спречавања извршења оваквих и сличних злочина који потресају друштво у цјелини, па и увести казну доживотног затвора, ако је нужно.

"Имамо прилику искористити истраживања и позитивна рјешења сусједа с којима дијелимо исту правну традицију и менталитет, да спријечимо да се исте или сличне ситуације понављају у будућности. У БиХ је досадашњим анализама утврђено да нам је казнена политика изнимно слаба, односно да суд приликом изрицања казни, не изриче казне у висини законског максимума него дапаче, испод законског минимума. То значи да се у тим случајевима не ради о слабим законским рјешењима него о њиховој слабој примјени, што је у искључивој надлежности судова и такве одлуке се преиспитују у оквиру законски прописане процедуре", прецизирао је министар Грубеша.

Како се у саопштењу наводи, министар правде БиХ је већ раније у више наврата истицао, а имајући у виду генералну и специјалну превенцију, да би свакако и прописивање оштријих казни, за неке починиоце постигло сврху и спријечило их да почине дјела за која је та казна запријечена, "али да би то имало учинак, судови морају барем у неким случајевима те казне и изрећи, како би потенцијални починиоци били свјесни прије извршења дјела да их на крају и чека та казна".

Из Министарства правде, надаље, наводе како ће Радна група коју је именовао министар правде БиХ направити анализе бх. законодавства које би показале како би се пооштравање казни за нека дјела, одразило на казнену политику и криминал у БиХ, а посебну ону која погађа најосјетљивије сегменте нашег друштва - дјецу, жене, старе и немоћне.

"Министарство правде БиХ ће у својој улози подузети кораке да се таква дјела пропишу и у законима других разина власти у смислу хармонизирања прописа како би се оваквим случајевима приступило јединствено у БиХ, као што и друштво мора наступити", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана