Министар Ален Шеранић: 38 нових случајева вируса корона у Републици Српској

Г.С.
Министар Ален Шеранић: 38 нових случајева вируса корона у Републици Српској

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић потврдио је данас 38 нових случајева корона вируса у Републици Српској, те сада број заражених у Српској износи 200

Шеранић је навео да је, када је ријеч о новообољелим, 20 особа женског пола и 18 мушкараца, да су углавном средње животне доби и да је ријеч највише о породичним кластерима.

“У структури ових лица највише их је из Бањалуке - 29, затим по двоје из Лакташа и Кнежева, по једно из Градишке, Теслића, Прњавора, Котор Вароша, те жена која је јуче преминула”, рекао је Шеранић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је девет лица хоспитализовано на Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске, док ће остали, с обзиром на то да немају симптоме, бити смјештени у изолацију.

Када ријеч о љекару на УКЦ-у Српске који је позитиван на вирус корона, Шеранић је напоменуо да су прегледана и лица која су била у контакту са њим, те да је вирус потврђен и код љекара и медицинске сестре, који су с њим радили у истој смјени.

Шеранић је навео да се укупно 65 лица у Републици Српској лијече од вируса корона, од којих је на УКЦ-у Српске хоспитализовано 32 лица, а једно у Добоју.

Он је додао да су на респиратору четири лица, а у изолацији 16 која имају симптоме и чекају потврду налаза, док је на одјелу гдје се лијече лица са лакшим симтомима њих 12.

Према његовим ријечима, смањује се број лица у надзору, којих има 16.059, док је из надзора изашло 2.881 лице.

Министар је истакао и да је тестирано 116 лица са граничних прелаза, те су сви узорци негативни, као и да је план да се наредне седмице размотри да се након тријаже лица са граничних прелаза упуте у локалне заједнице, гдје ће се над њима наставити здравствени надзор.

Шеранић је рекао да је на граничном прелазу Градишка тренутно 80 лица, а да се лица са пребивалиштем у Федерацији БиХ упућују у тај ентитет, док је на граничном прелазу у Шамцу 13, а у Броду 69 лица.

Када је ријеч о условима у карантинима на граничним прелазима, Шеранић је оцијенио да су у њима задовољени основни услови неопходни за смјештај лица у овим карантинима.

Говорећи о условима смјештаја у Студентском центру “Никола Тесла” у Бањалуци за лица позитивна на вирус корона која немају симтоме, министар Шеранић је навео да се ситуација поправила.

“Треба имати разумијевања, јер је објекат Центра велики, а гријање је искључено након што су га студенти напустили, те је било потребно вријеме да се поново загрије”, објаснио је Шеранић.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана