Минималац у Српској поједу намети

Маријана Миљић Бјеловук
Минималац у Српској поједу намети

БАЊАЛУКА - Минимална плата у Црној Гори и Хрватској већа је него у Српској, али су оптерећења на најнижу плату у тим земљама драстично мања од оних које домаћи послодавци издвајају у Републици Српској.

Упоредни подаци о износу најниже плату и наметима на њих показују да домаћи послодавци морају више новца да издвајају за порезе и доприносе на најнижу плату од колега у Црној Гори и Хрватској.

Влада Српске је упркос противљењу пословне заједнице средином маја одлучила изненада да повећа најнижу плату на 650 марака. То је у еврима 332,33 нето, односно 480,61 евро у бруто износу. Дакле, послодавци у РС само по основу намета на најнижу плату треба да издвоје 148,22 евра.

Минималац у Црној Гори већи је за 118 евра него у РС и износи 450 евра, али су оптерећења на тај износ мања од оних која плаћају домаћи послодавци.

У Министарству финансија Црне Горе рекли су нашем листу да минимална зарада од 1. јануара износи 450 евра нето, односно 568 евра бруто.

- Пореско оптерећење на ту плату износи 20,8 одсто. Смањење пореског оптерећења на зараде и повећање минималне зараде омогућено је сетом закона који су усвојени у децембру. На основу тих аката минималац је повећан са 250 на 450 евра у нето износу. До ступања на снагу тих измјена, пореско оптерећење износило је 39 одсто за све нивое зарада - казали су “Гласу Српске” у Министарству финансија Црне Горе.

Влада Хрватске је крајем прошле године донијела одлуку о износу најниже плате за ову годину. Према тој одлуци, најнижа нето плата је 481,37, односно бруто 601,72 евра.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да послодавци у Српској на најнижу плату од 650 КМ треба да исплате и минули рад, топли оброк и превоз раднику, као и обавезе према држави за порезе и доприносе.

- Тако да све на крају дође око 1.000 марака. Односно оптерећења и остали трошкови код нас износе око 50 одсто, а у Црној Гори и Хрватској нешто више од 20 одсто - рекао је Тривић.

Нагласио је да се у Српској губи смисао пореза на плате, с обзиром на то да велики број послодаваца злоупотребљава најнижу плату.

- Држава се бори против сиве економије подизањем најниже плате, што никако није добро - рекао је Тривић.

У другом ентитету, односно ФБиХ, крајем прошле године донесена је одлука о износу најниже плате и након тога није било промјена. 

- Најнижа нето плата за ову годину је 277,63 евра нето, која прерачуната у бруто износи 422,31 евро . казали су у Пореској управи Федерације.

У Пореској управи Републике Србије објаснили су да се минимална зарада одређује на основу минималне цијене рада, времена проведеног на раду и пореза и доприноса који се плаћају из зараде.

- У нашој земљи се минимална цена рада утврђује по радном часу без пореза и доприноса, за календарску годину најкасније до 15. септембра текуће године, а примењује се од 1. јануара наредне године. Од 1. јануара ове године нова минимална цена рада без пореза и доприноса износи 201,22 динара, односно 1,67 евра нето по радном часу - казали су “Гласу” у Пореској управи Србије.

Из Уније удружења послодаваца Србије појаснили су да, с обзиром на то да сваки мјесец има различит број радних дана, те када се узме у обзир износ неопорезивог дела зараде који износи 158,27 евра, просјечно исплаћена плата у мају износи 291,70 евра нето, односно 393,44 евра бруто.

Словенија од свих земљама региона има највећу најнижу плату, али и највећа оптерећења. Односно, у тој земљи минимална нето плата износи 750 евра, односно 1.074 евра бруто.

Подстицаји

Саша Тривић је рекао да Српска има Закон о подстицајима за раст плата који ће само тренутно дати резултат.

- Међутим, тај позитивни ефект могао би бити изгубљен у наредном периоду. Ријеч је о кратком периоду за који се даје подршка за раст плата - рекао је Тривић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана