Милуновић: Нови закон регулисаће начин за доказивање мобинга

Срна
Милуновић: Нови закон регулисаће начин за доказивање мобинга

БАЊАЛУКА - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да је Приједлог закона о заштити од узнемиравања на раду, који је Влада Српске данас утврдила, регулисао начин за доказивање мобинга.

“Закон је прецизно дефинисао шта представља узнемиравање на раду. То су све врсте дјеловања физичке, психичке и сексуалне природе која могу да буду испољена према раднику, према групи радника или према послодавцу”, навео је Милуновић.

Он је за АТВ појаснио и како се мобинг може доказати.

“Закон је регулисао на коме је терет доказивања. У зависности од ситуације да ли је то на раднику или на послодавцу у сваком случају предвидио је оне ситуације, које се раније нису могле доказати. Предвидио је и начин на који радник може да оствари права, предвидио је да послодавац мора упозна радника о начину на који ће остварити права да би се заштитио од такве врсте злоупотребе, односно узнемиравања на раду”, рекао је Милуновић.

Он је подсјетио да је Приједлог закона данас био на Влади и Влада га је пустила у даљу процедуру према Народној скупштини Републике Српске, која је претходно, 11. фебруара, усвојила Нацрт закона и наложила закључком да се упути на јавну расправу.

“С обзиром на то да је ово нов закон у нашем законодавству приједлог се у многоме разликује од Нацрта, јер су уважене сугестије и посланика из њихових дискусија на Народној скупштини. Претрпио је доста измјена”, рекао је Милуновић.

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о заштити од узнемиравања на раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана