Милуновић: Неприхватљиви двоструки аршини у БиХ

ГС
Милуновић: Неприхватљиви двоструки аршини у БиХ

БИЈЕЛЈИНА - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је данас у Бијељини да повјерење на овим просторима може да се задобије само осудом свих почињених злочина у Одбрамбено-отаџбинском рату, а не да се њима приступа селективно и да се имају различити аршини.

Милуновић је указао да су и случај “Тузланске колоне” и “Добровољачке улице” пропратили и медији.

“Из снимака је видљиво на који начин су они напали колону и убили највећи број младића на служењу војног рока. Колико пута треба да поновимо да на овим просторима повјерење може да се задобије само осудом свих почињених злочина у Одбрамбено-отаџбинском рату, а не да се њима приступа селективно и да се имају различити аршини”, рекао је Милуновић новинарима у Бијељини.

Милуновић каже да и, када се гледају дужине пресуда злочинима почињеним над Србима, видљиво је да су оне много краће него када је ријеч о пресудама Србима.

“Када је ријеч о Тузли, осуђено је само једно лице и то за злостављање затвореника - на 1,5 годину, што је неприхватљиво. Са друге стране, ту су осуде Срба на дугогодишње робије, а по командној одговорности на још дуже”, рекао је Милуновић и указао да Срби морају да истрају у борби за правду за све убијене сународнике.

На градском гробљу у Пучилима код Бијељине данас је служен је парастос код спомен-костурнице за страдале војнике ЈНА у “Тузланској колони”, а потом су положени вијенци и цвијеће и послата је јасна порука - то је био злочин над војницима који нису могли да се бране и то никада не смије да се заборави.

Претходно су учесници посјетили мјесто страдања војника на Брчанској малти у Тузли, одакле су се вратили на гробље у Пучиле.

Муслиманске снаге 15. маја 1992. године напале су колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требала да напусти тузланску касарну приликом чега су убијена 54 припадника ЈНА, 78 рањено, док су 44 припадника ЈНА заробљена од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана