Милован Дрецун, посланик СНС-а у Народној скупштини Србије: Комшић и Џаферовић ударају по темељима БиХ

Вељко Зељковић
Милован Дрецун, посланик СНС-а у Народној скупштини Србије: Комшић и Џаферовић ударају по темељима БиХ

Хрватски и бошњачки члан Председништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић треба добро да размисле, јер ако желе да признају Косово као независну државу, онда ће морати да промене и своје ставове о даљој будућности БиХ, каже у интервју за “Глас Српске” посланик Српске напредне странке у Народној скупштини Србије Милован Дрецун.

- Одлуком да на седници Председништва БиХ гласају за независност Косова, Комшић и Џаферовић отварају и питање уређења БиХ, односно будућег статуса Републике Српске. И они би то требало да знају. Србија неће седити скрштених руку, а верујем ни ико у Бањалуци - истакао је Дрецун.

ГЛАС: На шта тачно мислите, да ли би тада могла бити отворена прича и о независности Републике Српске?

ДРЕЦУН: Као прво, Српска неће дозволити да БиХ призна Косово као независну државу, а када би се то и којим случајем десило, и у том процесу одлучивања била прескочена РС, онда би то имало несагледиве последице по цео регион. Ту великобошњачку игру Србија неће прихватити, нити ће дозволити да прође без одговарајућих последица по њих саме. Грађани Српске, према мом мишљењу, али и свим међународним актима, имају право да се изјасне где желе да живе - с ким и у каквој заједници.

ГЛАС: Али дио међународне заједнице не мисли тако?

ДРЕЦУН: То право вама не може нико да оспори, јер су Срби у БиХ конститутиван народ. Ако погледамо Албанце, они су национална мањина. Стога се и не могу повлачити паралеле између Косова и Српске. Због свега тога су и веома ризични, исхитрени и политички неодмерени последњи потези поменутог двојца Комшић - Џаферовић да гласају за независност КиМ. Они на тај начин само угрожавају будућност БиХ. Нико не треба да има илузија у вези са тим.

ГЛАС: Да ли то значи да признавајући Косово власти у Сарајеву у ствари губе сваки аргумент којим би неко могао да оспори евентуалну независност Српске?

ДРЕЦУН: Тачно. Сви они који мисле да Србији треба отети Косово, а онда и елиминисати Републику Српску, у великој су заблуди. То су озбиљне геополитичке игре и Србија неће дозволити да било ко избрише или укине Српску, а настојаће да и свим средствима сачува Косово или пронађе неко компромисно решење. Све ово спада у домен геополитичких компензација. Уколико у Сарајеву наставе са досадашњом политиком, Србија ће морати променити своју националну стратегију. Значи, у тим околностима ни питање независности Српске не би било спорно.

ГЛАС: Да ли очекујете да се албанска страна придржава потписаног у Вашингтону?

ДРЕЦУН: Ако се наставе њихове политичке играрије и једна аутистична политика, онда нико неће имати неке посебне користи од Вашингтонског споразума, а којим је предвиђена економска нормализација односа између Београда и Приштине. Бојим се да ће албански политичари због својих личних и страначких интереса, али и мегаломанских геополитичких амбиција и пројеката, упропастити овај споразум. Њихове политичаре интересује само признање Косова од стране Србије, а што се никада неће десити. Са таквим политичарима грађани КиМ не могу се надати некој бољој и светлијој будућности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана