Милорад Додик свједочио на суђењу Александру Џомбићу: Кредит ће бити враћен

Небојша Томашевић
Foto: Принтскрин

БАЊАЛУКА – Кредит који је Инвестиционо развојна банка Републике Српске дала предузећу „Енерголинија“ биће враћен, а захвљујући помоћи "Алуминa" je очуванa.

Казао је ово у бањалучком Окружном суду српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Он је био свједок на суђењу бившем премијеру Александру Џомбићу којег терете за злоупотребу положаја у додјели милионског кредита фирми "Енерголинија".

Додик је истакао да групација „Бирач“ oдносно „Алумина“ имају огроман значај за ту регију и цијелу Српску и најзначајнији су привредни колектив.

Говорећи о спорном кредиту Додик је казао да је то урађено да се ријеши проблем „Енерголиније“.

- Нисмо могли знати како ће они користи тај одобрени новац и да ће га злоупотријебити. Нико није луд, да некоме да кредит да га злоупотријеби. Нисмо били задовољни како су власници Литванци управљали ресурсима и зато смо одлучили да уђемо у „Бирач“. Све је чињено да се спаси привредни колектив и радна мјеста. Да то тада нисмо учинли данас би то било ликвидирано  - казао је Додик те додао да ће се кроз стечајни поступак омогућити враћање кредита.

Подсјетио је да је у вријеме када је он први пут био премијер Српске отпочет процес приватизације групације Бирач.

- То је тада било девастирано и наше опредјељење је било да очувамо привредни комплекс. Купци су били Литванци којима су дате бројне привелегије како би се то очувало - рекао је Додик у суду.

Истакао је да је поносан што је био дио екипе која је учествовала у спашавању комплекса Бирач и Алумине.

Додик је на питање републичког тужиоца Раденка Јанковића потврдио да му није познато да је  одбијен први захтјев Енерголиније за додјелу кредита.

Он је испред суднице новинарима поновио да је увјерен да ће кредит дат „Енерголинији“ бити враћен.

-  У суду сам рекао да је било људи који су спремни да искупе овај кредит и врате држави, што говори о томе да то није изгубљен новац. Потпуно сам сигуран да тај новац није изгубљен и да није било малверзација када је одобрен. Садашњи амбијент и онај прошли, потпуно су различити. Данашњи рад Бирача говори да је оно што смо урадили исправно јер је данас једно од најбољих предузећа у Републици Српској без обзира што ради у условима стечаја. Поносан што данас тамо ради 1.100 радника-рекао је Додик.

Џомбића  Републичко тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја или овлаштења  због  кредита од 19.4 милиона КМ који је  преко ИРБ РС одобрен  зворничкој фирми "Енерголинија" иако је био свјестан да кредит неће моћи бити враћен због непсособности фирме. Терете га и да је звао тадашњег директора ИРБ РС Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит "Енерголинији". Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19.4 милиона,  а Џомбић је  16. фебруара 2012. године постписао одлуку о одобравању кредита.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, данас је такође требало да свједочи као свједок одбране, али због болести није могла да дође.

 

РАДНИЦИ

Бивши руководилац синдиката у „Алумини“ Радислав Стојановић казао је да је кредит био једино рјешење да се спаси производња и да се то није урадило „Алумина“ би се угасила.

Истакао је да је за комплекс „Алумине“ било везано око 5.000 радника и да је она стала сви  они би остали без посла, а њихове породице без приамња. Како је рекао била би угрожена, егзистенција око 15 до 20 хиљада људи. Потврдио је да је синдикат вршио притисак на Владу Републике Српске да се ријеши проблем енергената и очува рад комплекса Бирач и Алумине.

Стојановић је на питање тужиоца рекао да вјерује да је већи дио одобреног кредита намјенски утрошен.

- Енерголинија је енергентима опслуживала цијели систем и да је стала, све би стало. Тад је цијена гаса била три пута виша и преласком на угаљ појефитнила је проивзодња и 50 одсто. Једина алтернатива је био прелазак на угаљ. То предузеће је било срце система да је стало, све би се угасило -рекао је Стојановић те додао да данас „Алумина“ запошљава око 1600 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана