Милорад Додик, предсједник Републике Српске, за Глас Српске: Наши животи без РС би били губитнички

Свјетлана Шурлан
Милорад Додик, предсједник Републике Српске, за Глас Српске: Наши животи без РС би били губитнички

Република Српска је држава, а то што је оспоравају говори колико је она важна. Без те државе, Срби на овим просторима, чија је жеља да живе у миру, немају никакву шансу.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" предсједник РС Милорад Додик.

- Вјерујем у РС, њен народ и у његову памет и одлучност да је одбранимо. Зато се окупимо око Српске као темеља за наш живот. Наши животи појединачно могу бити неком лакши, неком тежи, али без РС би подједнако свима били губитнички - поручио је Додик поводом 9. јануара - Дана Републике.

* ГЛАС: Ове године је обиљежавање Дана Републике добило додатни значај у свјетлу одлуке Уставног суда БиХ који је оцијенио да је неуставан дио Закона о празницима који прописује да се тај празник прославља 9. јануара?

ДОДИК: Дан Републике је увијек слављен свечано, а сада смо хтјели да то буде дан свих људи у РС и да га сви на свој начин обиљеже. Позивам све људе у РС да са породицама посвете пажњу Српској. Обиљежавамо Дан Републике у оквиру могућности. Позвали смо све из окружења, неки ће доћи, а неки ће послати изасланике. Посебно је важно да имамо најаву премијера и чланова Владе Србије да ће доћи на прославу. Гости нам много значе, али желимо да видимо и да се народ посвети Дану Републике и најважнија нам је артикулација људи који ће то обиљежити.

* ГЛАС: Како гледате на данашњи статус РС и шта бисте поручили становницима Српске за Дан Републике?

ДОДИК: РС је држава, а то што је други оспоравају говори колико је она важна. Без те државе, Срби на овим просторима, чија је жеља да живе у миру, немају никакву шансу. Морали би да се или исељавају или да прихвате туторство и подаништво Сарајева, а у прошлости смо видјели како то изгледа. За Српску се вриједи борити и она је живот за наше људе у буквалном смислу. Њено постојање одређује начин на који ћемо овдје живјети и да ли ћемо сачувати наше вриједности и национална обиљежја зависи искључиво од нас самих. Срби се без РС овдје не би задржали више од двадесетак година, јер већина не би прихватила БиХ. Зато је борба за РС базичан интерес свих нас који овдје живимо. Српска мора бити вољена и онда када у њој није баш све најбоље. Најбољи облик за живот Срба на овим просторима је РС. Вјерујем у њу, њен народ и у његову памет и одлучност да одбранимо РС. Зато се окупимо око Српске као темеља за наш живот. Наши животи појединачно могу бити неком лакши, неком тежи, али без РС би подједнако свима били губитнички.

* ГЛАС: РС је послала јасну и јединствену поруку да неће прихватити одлуку Уставног суда БиХ у вези са Даном Републике. Очекујете ли још веће притиске због таквог става?

ДОДИК: Главни проблем је у томе откуд право Уставном суду БиХ да са три гласа странаца и двојицом бошњачких судија прегласају остале судије и донесу одлуку о Дану Републике. Суштина је да морамо да имамо закон о Уставном суду БиХ, јер је он без тога карикатура. Овдје се ради о одбрани базичних права РС и она се морају бранити. Нисам спреман да прихватим да три странца и два Бошњака доносе одлуке за РС ма шта о мени говорили. Та борба ће тек да буде настављена. Постоји декларација Народне скупштине РС која јасно каже да нећемо задирати у наше законодавство у вези са одлуком Уставног суда БиХ. Као предсједник Републике борим се за њене интересе и чинићу то максимално.

*ГЛАС: Како коментаришете оцјене представника међународне заједнице да Ви својим дјеловањем урушавате Дејтонски споразум, а тиме и РС?

ДОДИК: То је измишљена прича у којој они који су масовно рушили Дејтонски споразум, намећући законе, сада одједном хоће да направе нови приступ који каже да се морају са мном обрачунати јер наводно рушим Дејтон. Ја не рушим Дејтон, они су га већ поприлично урушили. Ја се борим за Дејтон и истрајаћу у тој борби. БиХ не може егзистирати на насиљу међународних представника. Док живим борићу се за РС. БиХ ми у неком смислу и не смета, али ако је онаква као што прописује изворни Дејтонски споразум. Свака друга БиХ за мене је неприхватљива и борићу се против ње.

* ГЛАС: Да ли је заиста могућ повратак изворном Дејтонском споразуму и шта ће бити ако се то не догоди?

ДОДИК: Не смијемо да престанемо да се залажемо за изворни Дејтон. Ако престанемо, значи да смо пристали на стање добијено кршењем Дејтона. Увјерен сам да ће развој политичких и друштвених околности у БиХ довести до тренутка у коме ће се морати рећи боље да имамо изворни Дејтон, него да немамо ништа у БиХ. Мислим да се ствари крећу ка томе. БиХ као земља не може дугорочно опстати и та фарса која је направљена о БиХ гради се на илузијама без реалних основа. Овдје је подијељено друштво, култура, историја, вриједности, а подијељена је и будућност. То што ми треба да живимо заједно је друга димензија. Можемо да живимо, ако је свако на свом, а не да имамо сталну мајоризацију и подметања из Сарајева. Одлучност РС да брани свој статус и да гради и јача своју позицију је ојачана.

* ГЛАС: Како РС може да реагује на сталне покушаје централизације БиХ и шта у том свјетлу очекујете од европског пута, односно да ли пријети опасност да РС у том процесу буде разграђена?

ДОДИК: БиХ није оквир у коме РС може да буде слободна и да се развија. Јачање централистичког модела БиХ је директно урушавање РС и на то никада нећу пристати. Многи људи овдје не разумију нијансе, а нијанса и јесте у томе да БиХ није држава. Она има само границе, међународно признање и члан је међународних организација, а све остало припада ентитетима. Што се тиче Европе, она није више оно што је била некада. Сјеверне европске земље активирале су границе, а ми треба да затворимо очи и да кажемо да тамо тече мед и млијеко, да предамо своју сувереност и надлежност и да ће све бити добро. То није тако, Европа показује своју неефикасност и Британија најављује излазак из ЕУ. Морамо да мислимо о томе. Није проблем кретање ка некој европској заједници народа, али ЕУ као политичка заједица је све више упитна и не може да ријеши ниједну озбиљну кризу, што смо видјели на евру, Грчкој, мигрантима и укидању Шенгена. Ништа од бајковитих ствари које је ЕУ пружала није исто као прије пет година. ЕУ покушава у БиХ да настави са истом причом као прије десет година. Смислили су реформску агенду, продају нам памет, а не могу да ријеше своје проблеме? Сва памет се састоји у томе да ових дана либерализујемо услове за увоз робе из ЕУ због чега ћемо изгубити 500 милиона марака прихода од чега се на РС односи између 100 милиона и 150 милиона КМ. Због тога ће наши произвођачи и фармери пропадати. Таква Европа нама не треба. РС може да прихвати европски пут само ако на том путу јача и ЕУ не може да буде прихватљива ако редефинише позицију Српске.

* ГЛАС: Раније сте рекли да је прва фаза дјеловања била одбрана РС, а да је на реду јачање њене аутономије. На који начин је то могуће реализовати?

ДОДИК: Имали смо снажан напад на РС у времену од 2006. до 2011. године. То смо зауставили и рекли да не може више тако. Постоје дјеловања у правцу укидања аутономије РС, а план је да буде укинут ауторитет институција и личности у њима и да онда нема проблема да буде укинута и сама аутономија. Људи плитке памети кажу да се Милорад Додик изједначава са институцијом предсједника. Не изједначавам се ни са тим, ни са РС, али ја сам њен предсједник и имам одговорност и уставну обавезу да говорим, процјењујем и оцјењујем и да када је угрожен интерес РС то саопштим јавности. Ја то чиним. Завршавамо фазу одбране и сада смо у развоју који никада не може да буде завршен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана