Милорад Додик: Минимални буџет Фонда солидарности 500 милиона КМ

Срна
Милорад Додик: Минимални буџет Фонда солидарности 500 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик очекује да ће Фонд солидарности имати минимални буџет од 500 милиона КМ који ће сигурно бити дио прихода из буџета Републике Српске и других јавних рачуна.

- Републици Српској ће до краја априла од Међународног монетарног фонда (ММФ) без икаквих условљавања и ограничења бити дозначео око 75 милиона евра. Рачунамо да ћемо добити и око 50 милиона марака из различитих фондова ЕУ – појаснио је Додик.

Он је рекао да очекује да ће из буџета Српске у Фонд солидарности бити усмјерено око 100 милиона КМ, те да ће путем емисије обавезница и записа бити обезбијеђено нових 200 до 300 милиона КМ.

- Биће мобилисана средства да бисмо креирали Фонд за брзи почетак опоравка након проглашења престанка епидемије, да крене привреда и живот и да се санирају губици - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, услужни сектор, односно угоститељство и сви субјекти који су затворени одлукама Владе усљед појаве вируса корона исплатиће пуне плате а Влада ће на себе преузети доприносе.

- Ако не буду радили ни у априлу преузећемо и плате и доприносе у тим секторима. Разговараћемо о томе како ћемо интервенисати из фонда за опоравак привреде који ћемо формирати. Не могу да кажем да ћемо нулирати губитке, али битно ћемо утицати да се осопособе да се крене даље. Прихватићемо дио дугова које грађани и приватна и јавна предузећа имају према банкама и то ће Република Српска узети на себе као дио јавног дуга - истакао је Додик.

Додик је рекао да Република Српска нема Централне банке која може емитовати новац за помоћ становништву од вируса корона како то раде неке друге земље.

- Република Српска мора да рачуна на текуће приливе, те да покушамо да обезбиједимо средства у разговору са важним државама и банкама. Дио очекивања имамо од наших пријатеља као што су Србија и Русија - истакао је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска за вријеме поплава имала цијели буџет директне штете, али је успјела феноменално да ријеши ту ситуацију, помогла становништво путем ваучера, те да се на исти начин размишља помоћи и када је ријеч о посљедицама у вези са кризом због појаве вируса корона.

Додик је рекао да ће тржиште Републике Српске бити снабдјевено и да неће бити никаквих застоја са испоруком брашна, уља, шећера, средстава за хигијену, али да се мора омогућити да људи имају плате и да могу да купују те намирнице.

Када је ријеч о могућим мјерама на нивоу БиХ да се помогне привредницима, Додик је рекао за АТВ да ће у наредних неколико дана бити пар идеја које су усмјерене да се помогне људима, да се избјегну разни спекуланти који и данас добро раде и покушавају из ове кризе да извуку нешто за себе.

- На нивоу БиХ је предузето неколико мјера и важно је да сви поштују налоге које власти дају. Мислим да ће се у ФБиХ морати ситуација додатно уозбиљити са становишта праћења вируса корона - истакао је Додик.

Он је позвао све нивое власти на сарадњу, истичући да ничија слобода нити живот не смију бити угрожени, те да сви морају имати довољно за живот у доба ове кризе.

Додик је изразио захвалност свим грађанима Републике Српске који поштују мјере Републичког штаба за ванредне ситуације, јер они на тај начин прије свега поштују свој живот и животе својих најмилијих.

- Има одређен број људи који се из тог неког природног бунта супротстављају свему и не желе да схвате да кршењем тих мјера представљају општу опасност јер угрожавају све што је осталих 97 одсто људи учинило и поштовало. Људи који су инфицирани вирусом корона немају право да преносе вирус и угрожавају друге људе - истакао је Додик.

 

Он је навео да се у борби против ширења вируса корона може успјети само дисциплином свих.

- У Републици Српској у првом мјесецу кризе немамо ниједног човјека да је преминуо усљед заразе вирусом корона, док у ФБиХ има четворо умрлих. Нисмо сигурни да ће април бити сигуран зато у Републици Српској морамо да уведемо додатне мјере - појаснио је Додик.

Он је рекао да се у Универзитетском клиничком центру Републике Српске данас налази пет људи на респираторима који нису животно угрожени, а од којих се први пацијент већ опоравља, истићући да Република Српска има 70 слободних респиратора, те да покушава да набави још већи број са Србијом преко Кине.

- Морамо се стриктно придржавати мјера у предстојеће двије до четири седмице, како би у мају можда изашли из епидемије корона вируса у Републици Српској - истакао је Додик.

Говорећи о извођењу наставе на даљину, Додик је рекао да уколико криза са пандемијом корона вируса буде трајала до маја, школску годину треба завршити на овај начин и прогласити крај школске године, те пронаћи адекватан начин провјере знања ученика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана