Ми­ло­рад До­дик: Из Ру­си­је сти­же 70 ми­ли­она евра

Ве­дра­на Ку­ла­га
Ми­ло­рад До­дик: Из Ру­си­је сти­же 70 ми­ли­она евра

Бањалука - Пред­сје­дник Ре­пу­бли­ке Српске Ми­ло­рад До­дик ре­као је ју­че да су раз­го­во­ри у ве­зи са рус­ким кре­ди­том за Српску за­врше­ни и да ус­ко­ро сти­же прва тран­ша од 70 ми­ли­она евра.

- До­да­тних 200 ми­ли­она евра би­ће обез­бје­ђи­ва­но у кон­ти­ну­ите­ту у то­ку ове го­ди­не. Рус­ки кре­дит ни­је но­во по­ве­ћање за­ду­жи­вања, већ је ри­јеч о врсти рес­тру­кту­ри­сања ду­га - ре­као је До­дик на кон­фе­рен­ци­ји за но­ви­на­ре у Бањалу­ци.

Оци­је­нио је да је ММФ био по­тпу­но не­ко­ре­ктан и тен­ден­ци­озан ка­да је при­је пет го­ди­на ин­сис­ти­рао на пла­сма­ну сво­јих сред­ста­ва у БиХ, а вра­ћање кре­ди­та огра­ни­чио на пет го­ди­на у го­то­во не­мо­гу­ћим усло­ви­ма. Кљу­чна по­ли­ти­ка за иду­ћи пе­ри­од ће, ка­же До­дик, би­ти да се РС "ри­је­ши" ММФ-а, јер он ни­је са­мо фи­нан­сиј­ска не­го и по­ли­ти­чка ор­га­ни­за­ци­ја.

- У овој го­ди­ни до­спи­је­ва око 500 ми­ли­она КМ ра­зних оба­ве­за те је у том по­гле­ду ово нај­те­жа го­ди­на, али већ иду­ће го­ди­не оба­ве­зе па­да­ју на 300 ми­ли­она. ММФ ни­је­дног тре­нут­ка ни­је хтио да раз­го­ва­ра да бу­де ола­кша­на си­ту­аци­ја не­го ју је још ви­ше усложњавао - ре­као је До­дик.

Не­ма "Деј­то­на два"

Го­во­ре­ћи о одно­си­ма уну­тар БиХ, До­дик је по­ру­чио да је БиХ у дра­ма­ти­чном зас­то­ју, по­тпу­но нео­држи­ва и да не фун­кци­они­ше, изме­ђу ос­та­лог, због ме­ђу­на­ро­дне за­је­дни­це. На­гла­сио је да РС ос­та­је при­врже­на извор­ном Деј­тон­ском спо­ра­зу­му и да одба­цу­је све на­ме­тну­те одлу­ке ви­со­ких пред­ста­вни­ка.

- РС да­нас има ве­ли­ку ште­ту од то­га што се на­ла­зи у БиХ и за­ус­тављена је у рје­ша­вању ка­пи­тал­них про­је­ка­та, као што је "Ју­жни ток", због не­фун­кци­они­сања ор­га­на и не­мо­гу­ћнос­ти до­го­во­ра у БиХ - ре­као је До­дик.

Одба­цио је мо­гу­ћност за "Деј­тон два" и би­ло ка­кву ме­ђу­на­ро­дну кон­фе­рен­ци­ју о БиХ.

- Пре­дла­же­мо да се уну­тар БиХ оба­ви ди­ја­лог о уре­ђењу БиХ као кон­фе­де­рал­не земље чи­ји ће ди­је­ло­ви има­ти ве­ће на­дле­жнос­ти не­го кон­фе­де­ра­ци­ја ко­ја би има­ла са­мо дви­је или три на­дле­жнос­ти. Ако се не бу­де­мо мо­гли кре­та­ти на тај на­чин, Ре­пу­бли­ка Српска за­држа­ва пра­во да је­дног ода­бра­ног тре­нут­ка иза­ђе на ре­фе­рен­дум о свом ста­ту­су - ре­као је До­дик. Ис­та­као је да "Деј­тон два", ни по на­зи­ву ни по су­шти­ни, ни­је мо­гућ.

- У БиХ је је­ди­но мо­гу­ће да се уну­тар ових стру­кту­ра ко­је пос­то­је, РС и ФБиХ, на­пра­ви одре­ђе­ни до­го­вор за фун­кци­онал­ност у БиХ, а ако тог до­го­во­ра не­ма, Српска не­ће и не мо­же при­хва­ти­ти ни­је­дну ме­ђу­на­ро­дну кон­фе­рен­ци­ју на ту те­му и ни­смо спре­мни да у то­ме учес­тву­је­мо, без об­зи­ра на то ко би био са­зи­вач и ини­ци­ја­тор - ре­као је До­дик.

По­но­вио је да Српска ни­је кри­вац за зас­тој БиХ на европ­ском пу­ту и на­гла­сио да РС ни­је спре­мна да у по­ли­ти­чким про­це­си­ма трпи тор­ту­ру ме­ђу­на­ро­дних фа­кто­ра, оци­је­нив­ши да се Кан­це­ла­ри­ја ви­со­ког пред­ста­вни­ка (ОХР) још петља у све и сва­шта у по­ку­ша­ју да вра­ти сна­гу. По­ру­чио је да је за РС осно­ва ди­ја­лог.

- У том ди­ја­ло­гу не­мо­гу­ће је до­да­тно уру­ша­ва­ти на­дле­жнос­ти Ре­пу­бли­ке Српске. На­ша ауто­но­ми­ја мо­ра би­ти оја­ча­на и то је ле­ги­ти­ман по­ли­ти­чки зах­тјев. Наш циљ је да фор­ми­ра­мо што је мо­гу­ће ве­ћи сте­пен са­мос­тал­нос­ти у окви­ру кон­фе­де­рал­не БиХ, а ако не­ко ис­тра­ја­ва на уни­тар­ној БиХ, као је­ди­ној ос­тва­ри­вој иде­ји, на­ша по­ру­ка је да од те иде­је не­ма ни­шта - ис­та­као је пред­сје­дник РС.

Опо­зи­ци­ја

До­дик, ко­ји је и ли­дер СНСД-а, оци­је­нио је да су по­ли­ти­чки не­зре­ла и нео­збиљна нас­то­јања опо­зи­ци­је да се обра­чу­на са иде­јом ре­фе­рен­ду­ма те да зах­тје­ви, ко­је му је опо­зи­ци­ја у том сми­слу упу­ти­ла, ни­су у скла­ду са про­пи­си­ма. На­гла­сио је да пи­тање ре­фе­рен­ду­ма о са­мос­тал­нос­ти Српске ни­је те­ма ко­јом се мо­же игра­ти у дне­вно­по­ли­ти­чке сврхе не­го ба­зи­чно пра­во РС ко­је ће би­ти упо­три­јебљено ка­да се за то сте­кну усло­ви.

- Увје­рен сам да ће се ти усло­ви сте­ћи и да ће Српска је­дном не­ми­но­вно ући у ре­фе­рен­дум о свом ста­ту­су, ко­ји ће, и по­ред оспо­ра­вања, ко­ја се оче­ку­ју и та­да, би­ти не­сумњиво одраз воље на­ро­да и Ре­пу­бли­ке - ре­као је До­дик и под­сје­тио да Српска има свој За­кон о ре­фе­рен­ду­му у ко­јем је све ја­сно про­пи­са­но.

СДС је по­звао да упу­ти ини­ци­ја­ти­ву за одржа­вање ре­фе­рен­ду­ма, ко­ју ће по­сла­ни­ци СНСД-а у На­ро­дној скуп­шти­ни РС по­држа­ти.

- Мо­ра­мо да ви­ди­мо да они ко­ји ми­сле да је тре­ну­так за та­ко не­што то и пре­дло­же, а не да као ку­ка­ви­це по­ку­ша­ва­ју да се скри­ва­ју иза не­ког дру­гог по­ли­ти­чког ауто­ри­те­та - ре­као је До­дик.

Пре­ма њего­вим ри­је­чи­ма, СДС је не­ком­пе­тен­тна, нео­бра­зо­ва­на по­ли­ти­чка стру­кту­ра, има­ју­ћи у ви­ду да про­пу­шта све за­ко­ном пре­дви­ђе­не про­це­ду­ре за ре­фе­рен­дум. По­ру­чио је да су ста­во­ви ли­де­ра СДС-а Мла­де­на Бо­си­ћа про­бо­сан­ског ка­ра­кте­ра и го­то­во иден­ти­чни ста­во­ви­ма стра­них ам­ба­са­до­ра.

- Бо­сић је по­ка­зао да је не­ком­пе­тен­тан по­ли­ти­чар, ме­кан, да је до­дво­ра­чки ра­спо­ло­жен пре­ма Бошњаци­ма и ме­ђу­на­ро­дној за­је­дни­ци и сва­ко обје­кти­ван то мо­же да ви­ди - ре­као је До­дик.

На­гла­сио је да је РС у про­шлој го­ди­ни има­ла раст бру­то до­ма­ћег прои­зво­да, што је са­мо је­дан од по­ка­за­теља да ни­је у па­ду, ка­ко то, пре­ма њего­вим ри­је­чи­ма, же­ли при­ка­за­ти "фа­бри­ка ла­жи" из Би­јељине.

Бошња­чке стран­ке

Ко­мен­та­ри­шу­ћи ује­дињење бошња­чких стра­на­ка у РС за нас­туп на иду­ћим избо­ри­ма, Ми­ло­рад До­дик је по­ру­чио да је то њихо­во пра­во и по­ру­чио да ће Српска усво­ји­ти За­кон о пре­би­ва­ли­шту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана