Миливојевић: Враћање ћириличне поште прилика да се подсјети на питање конститутивности Срба

Срна
Миливојевић: Враћање ћириличне поште прилика да се подсјети на питање конститутивности Срба

МОСТАР - Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић изјавио је да је нецивилизовани чин враћања писма адресираног ћирилицом посланог преко "Хрватске поште" у Мостару прилика да се подсјети на питање конститутивности и језика Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ).

"Ово је још једна прилика којом бих подсјетио да конститутивност народа и право на језик не би требало више никад да буду теме обраћања и да се у свим кантонима у ФБиХ испоштује Устав БиХ", изјавио је Миливојевић.

Он је изразио забринутост истрајности системског уништавања ћириличног писма било забранама, било брисањима или онемогућавању поштанског саобраћаја.

"Позивање на Опште услове у обављању поштанског саобраћаја је доказ да кад нешто не желимо да урадимо увијек можемо наћи разлог, а исто тако ако желимо да допринесемо толерантнијем друштву у којем живимо заложићемо се да створимо правне оквире или искористимо постојеће, а како се сличне ситуације не би понављала", навео је Миливојевић.

Писана пошиљка адресирана ћирилицом и упућена на адресу у Нови Сад из "Хрватске поште" у Мостару вратила се пошиљаоцу са печатом "забрањено писање ћирилицом" и са печатом поште из Загреба.

Хрватска пошта Мостар огласила се поводом враћања поште наводећи да назив државе и града у међународном поштанском промету мора бити написан латиницом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана