Миливојевић: Србија има право да реагује због повреде Дејтона

Срна
Миливојевић: Србија има право да реагује због повреде Дејтона

БЕОГРАД - Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да Србија има право да подржи иницијативу СНСД-а о доношењу закона о Уставном суду БиХ да би троје страних судија било замијењено домаћим, те да такав став не представља мијешање у унутрашње ствари БиХ, јер је ријеч о спровођењу одредаба Дејтонског споразума.


“Уставни суд БиХ, у коме одлуке доносе три странца, требало је да траје само пет година, али се то тијело одржава већ 25 година”, рекао је Миливојевић за “Политику”.

Он је нагласио да Србија има право и обавезу да штити Дејтонски споразум, као и српски народ у БиХ.

“Улога Србије је још значајнија, јер је БиХ и даље под међународним протекторатом, што значи да није суверена држава”, рекао је Миливојевић.

Он је у складу са тим указао да функција Високог представника и даље постоји иако су истекли сви рокови за то као и Савјета за имплементацију мира.

“То значи да БиХ није суверена држава и због тога је још значајније да потписници штите Дејтонски споразум и да наша земља гарантује његову пуну примјену”, рекао је Миливојевић.

Он је додао да су тврдње, попут оне коју је раније изнио хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић да Србија није “никакав гарант Дејтонског споразума, већ да је то била тадашња СР Југославија”, потпуно неозбиљне и супротне међународном праву.

“Србија је правни сљедбеник свих држава насталих након Берлинског конгреса. Самим тим наша држава је наслиједила права и обавезе из тих држава, а један од њих је спровођење Дејтонског споразума”, категоричан је Миливојевић.

Бивши министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић указао је да је Република Српска била услов за успостављање БиХ и да без тога Дејтон не би могао имати позитиван исход.

Он сматра да Србија има право да подигне глас и укаже на повреду Дејтона, а да осим Србије то право има и Хрватска, као и велике силе које су потписале овај споразум у својству свједока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана