Милионска имовина без покрића

Маријана Миљић Бјеловук
Милионска имовина без покрића

БАЊАЛУКА - Полиција Српске појачала је финансијске контроле са циљем откривања нелегално стечене имовине, а под лупом се само лани нашло више десетина особа чија је имовина процијењена на неколико милиона марака.

У извјештају Министарства унутрашњих послова (МУП) РС за прошлу годину, који ће се наћи пред посланицима Народне скупштине крајем маја, наведено је да је полиција поступала у 142 истраге и провјере, односно у 27 финансијских истрага, пет кривичних и 110 провјера на утврђивању нелегално стечене имовине. Број истрага и провјера које се односе на нелегално стечену имовину већи је за 2,2 одсто него годину раније.

- Поднесено је 27 извјештаја надлежним тужилаштвима од којих се 18 односи на финансијске истраге, док се два извјештаја односе на почињена кривична дјела, а седам о предузетим мјерама и радњама - наведено је у извјештају МУП-а.

Такође су извршене финансијске провјере 136 осумњичених повезаних физичких и правних лица.

- Предложено је и одређивање привремене мјере одузимања ради обезбјеђивања покретне и непокретне имовине вриједне 13,41 милиона марака - подаци су МУП-а.

Блокирана имовина процијењена је на 165.430 марака, док утврђена несразмјера вриједности имовине са законитим приходима досеже 7,04 милиона КМ.

- Вриједност блокиране, привремено и трајно одузете имовине у датом периоду није могуће сваки пут тачно исказати у извјештајима, јер се у зависности од одлуке суда дешава да имовина која је блокирана прелази у привремено или трајно одузету - подвукли су у МУП-у.

Одлуком Владе РС још у септембру 2020. године као Канцеларија за одузимање имовине одређено је Одјељење за финансијске истраге и прање новца Управе криминалистичке полиције МУП-а. Тиме је испуњена једна од кључних препорука Европске комисије о чланству БиХ у ЕУ и пратећег аналитичког извјештаја, као и обавеза усклађивања домаћег са законодавством ЕУ.

Канцеларија је задужена да омогући праћење и идентификацију нелегално стечене имовине након почињеног кривичног дјела и остале имовине повезане са криминалом која може постати предмет одузимања по наредби надлежног судског органа у току кривичног поступка. Канцеларија је задужена и за подношење захтјева и размјену података између надлежних домаћих и страних тијела у сврху спровођења трагања, истраживања и утврђивања имовинске користи стечене кривичним дјелом. Република Српска је тиме била прва у БиХ која је предузела овај корак и успоставила поменуту канцеларију у оквиру процеса унапређења капацитета у борби са организованим криминалом.

Пројекти

Полиција Српске учествује и у пројекту јачање борбе против транснационалног организованог криминала у југоисточној Европи кроз побољшање регионалне сарадње у одузимању имовине, управљању и поновној употреби. Тај пројекат спроводи ОСЦЕ Секретаријат Мисије у Бечу и лани је одржано неколико састанака у вези са том темом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана