Милимир Говедарица, правобранилац Републике Српске: Правобранилац БиХ ради против Српске

Дарко Момић
Милимир Говедарица, правобранилац Републике Српске: Правобранилац БиХ ради против Српске

Правобранилаштво Републике Српске у пуном капацитету наставља свој рад у заштити имовинских интереса Републике Српске, прије свега поштујући Устав Републике Српске, каже у интервјуу за “Глас Српске” правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица који је у сриједу на сједници Народне скупштине РС поново изабран на ту функцију.

Он категорично додаје да неће поступати по неуставним одлукама Уставног суда БиХ, истичући да ће се у односу на све спорне одлуке поступати по Уставу БиХ и Уставу Републике Српске.

ГЛАС: Какав је став Правобранилаштва РС у вези са посљедњом одлуком Уставног суда БиХ о  Закону о шумама и шумском земљишту?

ГОВЕДАРИЦА: Уставни суд БиХ се том одлуком, супротно Уставу БиХ и Уставу Српске, поставља као надређени свим законодавним тијелима у БиХ упућујући их који ће закон донијети, којим редом и са каквим садржајем. Тиме покушава без уставног основа прибавити надлежности Босни и Херцеговини, а умањити имовинска права ентитетима којим је дато да  суверено одлучују о тим правима. Уставни суд БиХ, кршећи Устав БиХ, занемарује чак и сопствене одлуке као што је Одлука У-5/98 којом је потврдио да је Република Српска надлежна да уређује имовинске и облигационе односе, чиме девастира цјелокупни уставни поредак БиХ и ставља се у улогу ствараоца Устава, а не тумача његових норми.

ГЛАС: Како коментаришете то што је Уставни суд БиХ закључио да Република Српска једина не може бити титулар шуме и шумског земљишта, а сви други могу?

ГОВЕДАРИЦА: Том одлуком грубо је нарушен цјелокупни уставни систем БиХ и повријеђена права РС. Уставом Српске као саставним дијелом уставне структуре БиХ јасно је прописано да су својински и облигациони односи, као и заштита свих облика својине у искључивој надлежности Републике Српске. То је 1996. године установила и Венецијанска комисија.

ГЛАС: Да ли сте запримили тужбу Правобранилаштва БиХ у вези са ШГ “Бирач” Власеница и који је Ваш став о поступању правобраниоца БиХ из реда српског народа Млађена Мандића у овом, али и неким другим предметима?

ГОВЕДАРИЦА: Запримили смо ту тужбу која се односи на непокретности, односно шуму и шумско земљиште, пашњаке, водна добра итд. уписане као својина Републике Српске. Та тужба, коју је, нажалост, потписао правобранилац БиХ из реда српског народа је неоснована, неуставна, незаконита и представља још један покушај одузимања уставне имовинске надлежности РС. Правобранилац БиХ из реда српског народа дао је своју сагласност на ту тужбу, што је против интереса Републике Српске.

ГЛАС: Члан Колегијума Представничког дома БиХ Денис Звиздић упутио је недавно иницијативу за усвајање закона о начину коришћења и располагања војном имовином. Како то коментаришете?

ГОВЕДАРИЦА: Правобранилаштво РС није дало позитивно мишљење зато што је та иницијатива противуставна, задире у суверенитет РС и представља поновни покушај преношења надлежности. Свјесни смо да постоји стална жеља и хтијење званичног Сарајева да се имовина књижи на локалне заједнице, трећа лица или на било кога другог, осим на Републику Српску, али то неће проћи. Мени лично је несхватљиво да поједини посланици из Српске у Парламенту БиХ гласају супротно мишљењу институција и интересима Републике Српске.

Колегијум и консензус

ГЛАС: На који начин у Правобранилаштву БиХ може да буде спријечено доношење штетних одлука по Републику Српску?

ГОВЕДАРИЦА: Све одлуке обавезно се морају донијети консензусом Колегијума Правобранилаштва БиХ. Члан Колегијума Правобранилаштва БиХ из реда српског народа не само да није био против доношења одлука штетних по интересе Српске већ је потписао тужбе и захтјеве у име БиХ о питању непокретности на територији Републике Српске у корист БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана