Милица Марковић, в.д. директора ФИПА БиХ: Нема милиона о којима је причао мој претходник

Ведрана Кулага Симић
Милица Марковић, в.д. директора ФИПА БиХ: Нема милиона о којима је причао мој претходник

Агенција за унапређење страних инвестиција (ФИПА) БиХ је једна коцка у мозаику која треба да допринесе развоју сфере за коју је задужена, али дуг је пут до циља, истакла је за “Глас Српске” вршилац дужности директора ФИПА Милица Марковић.

Она је на тој позицији крајем маја наслиједила Гордана Милинића. Према њеним ријечима, резултати рада агенције нису задовољавајући.

- Агенција је директан корисник новца из буџета институција БиХ и нема са те стране сметњи за функционисање, али што се тиче ефективности и рада, стање није добро. Прво, када сам дошла, увјерила сам се да није тачно што је претходни директор говорио да је ФИПА БиХ постигла инвестиције вриједне између 800 и 900 милиона КМ на основу пројеката који су финансирани. То се нигдје није могло пронаћи у смислу пројеката који су финансирани, тако да мислим да је то више било његово хвалисање - каже Марковићева.

ГЛАС: У јавности је углед ФИПА доста пољуљан. Тражено је и да буде укинута или реорганизована, између осталог, и из СНСД-а, странке чији сте члан, а у једној ревизији учинка је писало да се није наметнула као кључни играч у креирању имиџа БиХ као озбиљног партнера за улагања капитала. Шта Ви, са ове позиције, сада кажете?

МАРКОВИЋ: Са стране финансијске ревизије није било замјерки, али се о резултатима ревизије учинка да разговарати. И сама сам закључила да ова агенција није оправдала сврху постојања и оно што је, на основу закона, дужна да ради. Потребно је имати у виду да све земље у окружењу, ипак, имају те институције и то је и одређени стандард европске политике, у који треба да се уклопи и БиХ. О њеној ефективности се може разговарати и то и јесте мој задатак у наредном периоду, да посложимо ствари на своја мјеста. Почевши од норматива, систематизације која није рађена око десет година па све до других аката. Потребно је направити реда у свему томе, јер су све то предуслови да се постигну бољи резултати рада. Не кријем да сам и као посланик СНСД-а увијек била за причу да је о свим агенцијама које нису оправдале своје постојање у смислу коришћења средстава за шта су била намијењена, потребно размишљати да ли треба да постоје или не. Што се тиче ове агенције, има простора да испуни задатке који су јој дати.

ГЛАС: Да ли сте направили план рада?

МАРКОВИЋ: Одржала сам састанак са шефовима одјељења за пројекте, за подршку инвеститорима, анализу и промоцију те затражила конкретан план и програм за период до краја године.

ГЛАС: Колико је постојање добре и организоване агенције овог типа важно због епидемиолошке ситуације изазване “ковидом 19”, управо с циљем привлачења инвеститора и помоћи привреди на тај начин?

МАРКОВИЋ: То је реална потреба БиХ, али мора се имати у виду да су економије свих земаља у региону претрпјеле огромну штету због вируса и да се боре, прије свега, да стабилизују економски систем у својој земљи. Из докумената сам видјела да је послат допис на адресе пословних партнера ФИПА, односно око 600 дописа у виду анкета да ли планирају и које су им намјере у наредном периоду за инвестирање у датим околностима. Резултати су поразни. Тек око 15 њих је одговорило и веома је незахвална ситуација.

(Не)искреност

ГЛАС: Дуго сте у политици. Били сте и посланик у Парламенту. Како видите актуелно стање у БиХ које се индиректно односи и на ФИПА? Заустављено је усвајање буџета за ову годину те бројна именовања на заједничком нивоу.

МАРКОВИЋ: Очигледно је да други наши партнери, прије свега СДА, нису искрени у томе. Прије два, три дана смо имали причу да су се лидери договорили о именовањима на Савјету министара, а онда је министар из СДА све покварио. Ту нема искрености до краја..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана