Миле Дмичић, професор уставног права: Одлука ЦИК-а о одгађању избора није у складу са законом

ГС
Миле Дмичић, професор уставног права: Одлука ЦИК-а о одгађању избора није у складу са законом

БАЊАЛУКА – Одлука Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ о одгађању локалних избора нелегитимна, јер нема правни, односно Изборним законом прописани основ.

Рекао је то професор уставног права Миле Дмичић у Јутарњем програму РТРС-а и прецизирао да се одлука о одгађању може донијети 150 дана од расписивања избора те да се избори могу одгодити само на одређеном бирачком мјесту или једном изборном подручју ако ЦИК утврди да чињенице и околности или непредвиђено стање онемогућавају њихово провођење.

- Једини легитимни термин је 4. октобар, а одгађање избора за 15. новембар такође није логично јер прелази Законом дефинисаних 30 дана за одгађање. Тај рок не може бити дужи од мјесец дана, а оправдање ЦИК-а о вјерском празнику и недостатку средстава не стоји јер су избори могли бити заказани и седам дана прије једномјесечног рока, односно у недјељу прије истека тог рока - појаснио је Дмичић.

Дмичић је подсјетио да осим апалеција односно захтјева за оцјену уставности које су странке најавиле, сам ЦИК може покренути поступак којим одлуку од одгађању локалних избора ставља ван снаге.

Он је истакао да ће посљедњу ријеч дати Уставни суд који ће утврдити да ли је овом одлуком прекршен закон.

ЦИК је у суботу, како је објашњено, због недостатка новца који треба да обезбиједе институције на нивоу БиХ, преиначио ранију одлуку да избори буду 4. октобра и заказао изборе за градоначелнике, начелнике и одборнике у скупштинама бирати 15. новембра. Упориште за то, казали су у ЦИК-у, имају у Изборном закону који прописује да се одгођени избори одржавају најкасније 30 дана од дана који је одређен за редовне изборе. С обзиром  на то да су избори недјељом, прва недјеља, након 4. новембра, је 8. новембар, а то се, како су навели, подудара с вјерским празником једног од конститутивних народа те је пала одлука да буду 15. новембра.

СНСД и њихови партнери те ХДЗ БиХ не признају као легитимне чланове ЦИК-а БиХ који су изабрани на сједници Представничког дома Парламента БиХ гласовима СДС-а, ПДП-а и СДА, а не на основу интервјуа које је требало да спроводе изабрана парламентарна комисија. Због тога, између осталог, не признају ни одлуке ЦИК-а које су донесене.

СНСД ће зато Уставном суду БиХ упутити захтјев за преиспитивање одлуке ЦИК-а на основу које су локални избори одгођени за средину новембра, односно за тачно 42 дана, како он каже без икаквих разлога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана